Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

С плодов сладолед ще се разхлаждат в жегите мечките в зоопарка в Добрич

Мечките Коце и Берна от добричкия зоопарк отново ще се разхлаждат в жегите със специално приготвен за тях сладолед. Ледено лакомство се прави от три години насам, по три пъти през лятото, за радост на мечоците в горещите дни.

„Сладоледът е подготвен миналата седмица от децата от зеленото училище и вече е във фризера. 10-литрова туба се пълни с мед, вода и всякакви нарязани плодове  – ябълки, круши, грозде, кайсии. Това нещо се замразява, след това тубата се реже и буцата сладолед се дава на мечките. И те си имат занимание с часове – разнасят я, лягат отгоре, ближат я. Интересно е за децата и е важно за тях да помагат по някакъв начин на животните. Нашите служители нямат време да правят такива неща, те имат достатъчно друга работа. За това, което може да разнообрази ежедневието на животните, ни помагат доброволци и ученици. Така се учат на грижа към тях“, разказа за Про Нюз Добрич ръководителят на Центъра за защита на природата и животните Християн Христов.

Всяко лято в зоопарка се приготвят по около 60 килограма сладолед. След два-три дни децата ще дадат на мечките първата порция. Дотогава 8-годишният Костадин и 9-годишната Берна ще се разхлаждат в езерата.

В зоопарка се опитват да помогнат на всички животни. Кончетата Пржевалски например ги морят насекомите, най-вече комарите. За тази цел има план да се инсталират кутии за прилепи, тъй като прилепите се хранят вечерно време с насекоми. Така по естествен начин ще се намали популацията хвъркатите, които морят животните.

„Ние нямаме животни без осигурена сянка. Сега всички обитатели на зоопарка я търсят, дори кенгурата, които иначе са топлолюбиви, търсят храстите, за да си легнат в тях. Водата за пиене на животните сменяме по два пъти на ден, за да е чиста и хладна. Магарето Малчо смятаме да го изкъпем, защото е вече доста прашен и кален. Но той е по-опитомен, с други животни не може да действаме така. Допълваме водоемите на водолюбивите птици, тъй като често ги изплискват. На овцете, алпаките и ламите, които са с дебела козина, също им е топло, но природата е помислила за това – те имат добра регулация на топлината, защото козината им пази хладно сега, а през зимата ги топли“, каза още Христов.

c