Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

От Добрич е предложената за социален министър в кабинета на ИТН Лилия Иванова

Отново родена в Добрич и завършила Езиковата гимназия "Гео Милев" може да бъде социален министър. След Деница Сачева поста се очаква да заеме Лилия Иванова

Родената в Добрич през 1969 година Лилия Иванова е предложението за министър на труда и социалната политика в проектокабинета на партия „Има такъв народ“, обявен днес от председателя на партията Слави Трифонов.

Лилия Иванова е завършила Езикова гимназия „Гео Милев“ и е сестра на дългогодишната директорка на гимназията Милена Иванова. Висшето си образование получава в Юридическия факултет на СУ "Кл. Охридски" и практикува след това като адвокат в областта на гражданското и търговското право. Има множество специализация в чужбина и у нас.

През годините се утвърждава като професионалист с дългогодишен управленски и експертен опит в публичния сектор. От 1998 г. насам е заемала последователно длъжностите началник-кабинет на министъра на културата, съветник в Министерския съвет, директор на дирекция в Министерството на държавната администрация и административната реформа, главен секретар в Министерството на земеделието и храните, в Министерството на здравеопазването и в Министерството на младежта и спорта, началник-кабинет на министъра на икономиката Емил Караниколов и зам.-министър на икономиката в третия кабинет на Борисов.

Ръководител или участник е в много проекти, финансирани по линия на DFID, PHARE, OП“АК“, ОПРР и др. Притежава специфичен опит  в областта на облекчаване на административното обслужване за бизнеса и гражданите, въвеждането на принципа на „едно гише“, публично-частното партньорство, въвеждане на системи за управление на качеството в администрацията, изграждане и обновяване на публична спортна инфраструктура. Ръководила е процеси, свързани с опростяване на бизнес-средата чрез анализиране и намаляване на държавните такси, намаляване на сроковете и документите за предоставяне на публични услуги, въвеждане на принципите на електронно управление и аутсорсинг.

Била е член на Борда на директорите на Европейския институт по публична администрация, Маастрихт, Холандия като представител на Република България, автор е на публикации и на книгата „Обслужване „на едно гише“.

Специализирала е „Банково право“ в Австрия, била е стажант-адвокат в Германия, преминава специализации по публично-частно партньорство и проектен мениджмънт в Ирландия, Испания и Великобритания. Обучавана е в ЕNA, Париж.

Владее немски, английски и руски езици. Омъжена, с едно дете.

c