Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

РИК-Добрич: Жалбата за агитация с чаши за кафе е неоснователна

Районната избирателна комисия /РИК/ в Добрич се произнесе, че първата подадена жалба в изборния ден е неоснователна. Както Про Нюз Добрич писа в нея се твърди, че се извършва агитация – че върху чаши на кафе автомат е поставен ликът на кандидат за депутат, както и номерата на партията и преференцията.

От сайта на РИК става ясно, че жалбата е подадена от Коалиция „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ - ОБЕДИНЕНИЕ“. Според нея чашите за кафе на автомат, намиращ се пред магазин ЕрКа, срещу ОУ „Христо Ботев“, са с лика на кандидат за народен представител от БСП за област Добрич, призив за гласуване с №4 за БСП и преференция 102. Към жалбата няма приложен доказателствен материал.

От РИК посочват, че съгласно Изборния кодекс е забранено поставянето на агитационни материали на по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която е изборното помещение, през изборния ден и до края на гласуването. Извършена е проверка от членове на РИК на място, която е установила, че на въпросната кафе машина има поставена бележка „Не работи“, тя е изключена от контакта. Служител на магазина е казал, че той е работил сутринта на 11 юли, но е прекратил работата си в неопределен момент. Членовете на РИК са били насочени да се свържат по телефона с управителя на магазина, който не отговорил на две поредни обаждания. Приложен е снимков материал като доказателство за извършената проверка.

Жалба за поставен лик на кандидат за депутат върху чаши за кафе е подадена в РИК-Добрич

„Извършената проверка не установи сочените в жалбата факти и обстоятелства. Доказателства в тази насока не се прилагат към жалбата, което прави невъзможно установяване на обективната действителност”, посочват от РИК.

c