Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Празник на жътварската песен „Добруджански харман“ ще се проведе в с. Гурково

Празник на жътварската песен „Добруджански харман” ще се проведе в балчишкото село Гурково на 13 юли, научи Про Нюз Добрич от кмета Тодор Георгиев. Организатори са кметството и Народно читалище „Свобода-1897 г.”

Празникът ще започне в 9 часа и ще е в т. нар. парк Барбекю. Местните самодейци ще представят обичая жътва. Те ще зажънат в нива на земеделеца Тодор Моралийски непосредствено край селото докато изпълняват жътварска песен. След това снопите ще бъдат изнесени на харман. Ще има конче с диканя, житото ще се вършее и ще се извява. То ще бъде мляно в т. нар. ромел. Георгиев обясни, че ромел са воденични камъни, задвижването обаче не е с вода, а ръчно.

В празника са поканени да участват и самодейни колективи от други читалища – от селата Змеево, Царевец, Дончево, които също ще представят жътварски песни. Спонсори на проявата са земеделската кооперация, еднолични търговци и арендатори.

Кметът сподели, че идеята е през следващата година празникът да прерасне във Фестивал на жътварската песен. 

Тодор Георгиев прогнозира, че жътвата в района ще е трудна заради непрекъснатите дъждове. По думите му ако не се оправи времето житото ще е с повишена влажност и това ще наложи допълнителното му сушене.

c