Бизнес Водещи новини - дясно Здраве Общество Туризъм

От 8 юли в България ще се влиза само с цифров “зелен” документ (заповед)

От 1 юли българските граждани могат да пътуват в ЕС, вкл. Лихтенщайн, Швейцария, Исландия и Норвегия с единен цифров сертификат, който се издава от Националната здравно-информационна система.

Сертификатът удостоверява, че дадено лице е ваксинирано срещу COVID-19, има отрицателен резултат от тест или е преболедувало инфекцията.

При документа за наличие на негативен тест е описан вида на теста, датата на тестване, резултатите, производителя, лабораторията, която е извършила теста и др,, а сертификатът за преболедуване включва информация за датата на първия положителен тест за COVID-19. Според изискванията на ЕК валидността на сертификата за преболедуване е не повече от 180 дни след първия положителен тест. Освен в хартиен вариант, цифровата версия може да се съхранява на мобилно устройство. И при двете версии е налице QR код, който съдържа съществената информация, както и цифров подпис, гарантиращ автентичността на сертификата. При проверка на сертификата се сканира QR кодът и се проверява подписът. Личните данни на собственика на сертификата не преминават през портала, тъй като това не е необходимо за проверката на цифровия подпис.

При пътуване притежателят на цифров сертификат на ЕС за COVID по принцип трябва да бъде освободен от ограниченията на свободното движение.

Регламентът предвижда период на постепенно въвеждане от шест седмици (до 12 август), за да може всяка държава-членка да се адаптира към издаването на сертификатите. Страните, които все още не са свързани към портала за цифрови сертификати на ЕС, са: Унгария, Ирландия, Малта, Нидерландия, Кипър, Швеция. Извън ЕС все още без връзка с портала е Швейцария.

Въпреки това, според Регламента на ЕС, считано от 1 юли всички държави-членки са длъжни да приемат и признават единния цифров сертификат /ЕЦС/ на ЕС, вкл. Лихтенщайн, Швейцария, Исландия и Норвегия.

Експерт: Неизбежно е – ще има четвърта COVID вълна у нас, за имунизираните ще е по-леко

В кои държави извън ЕС важи ЕЦС:

  • Турция, Израел, Молдова, Грузия, Сърбия, Тунис, Черна гора, Панама

От МВнР предупреждават: Преди да предприемете Вашето пътуване, информирайте се за пълните условия в режима на влизане за всяка от изброените по-долу държави:

Зелена зона:

Република Австрия, Федерална република Германия, Република Естония, Исландия, Република Литва, Велико херцогство Люксембург, Република Малта, Република Полша, РепубликаСловакия, Унгария, Република Финландия, Република Хърватия,Кралство Дания, Италианска република, Република Словения, Френска република, Кралство Норвегия, Република Сан Марино, Княжество Андора, Княжество Монако, Държавата град Ватикан.

Оранжева зона: Всички държави извън зелена и червена зона.

Червена зона:

Република Индия, Народна република Бангладеш, Федерална демократична република Непал, Мианмар, Кралство Бутан, Демократична социалистическа република Шри Ланка, Република Малдиви, Република Южна Африка, Република Ботсуана, Обединена република Танзания, Република Сейшели, Република Намибия, Република Замбия, РепубликаТунис, Султанат Оман, Малайзия, Туркменистан, Република Таджикистан, Киргизка република, Монголия,Република Колумбия, Република Чили, Източна република Уругвай, Република Аржентина, Федеративна република Бразилия, Република Парагвай, Многонационална държава Боливия, Република Перу, Република Суринам, Република Панама, Република Коста Рика, Република Гватемала, Белиз, Република Ел Салвадор, Република Куба и Доминиканска Република.

Държави, с които Република България е постигнала споразумение за свободно преминаване на реципрочна основа:

  • Румъния и Чешка република.

Най-близката лаборатория за издаване на COVID е-сертификат е само на 120 км от Добрич

Държави, за които е налице информация за констатирана значителнанегативна промяна в епидемичната ситуация в съответната държава или в отделни нейни териториии специфични противоепидемичнимерки за пристигащите от тях лица:

  • Руска федерация, Кралство Испания, Република Кипър.

Пристигащите от тези държави се допускат на територията на страната при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или аналогичен на него документ, показващи отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизането в страната изследване по метода на полимеразна верижна реакция (PCR) за COVID-19, считано от датата на пробонабиране, вписана в документа.

Заповедта влиза в сила от 08.07.2021 г

Заповед №553 от 05.07.2021 г. на Министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров ↓

rd-01-553_ot_05072021

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *