Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Симеон Славчев, председател на ПП МИР: Ние ще спрем подмяната и ще направим промяната в България

Симеон Славчев е инженер-магистър по „Индустриален мениджмънт“ от Технически университет - София. Завършил е „Академия за социална политика“ на Института за социална интеграция и има придобита допълнителна професионална квалификация по „Управленски умения“. Специализирал е „Политически мениджмънт“ в Българското училище за политика към Нов български университет. Има над 15 години управленски опит, като мениджър и управител на фирми и ръководител на проекти. Владее немски, английски и руски език. Женен, с едно дете.

Г-н Славчев, Вие сте председател на партия МИР. С какво МИР е по-различна от останалите партии?

Партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) е една от най-новите български партии, която само за две години от своето учредяване успя да наложи нов морал в българската политика и да постигне няколко политически успеха. Първият политически успех на ПП МИР беше на местните избори през 2019 година, когато партията се яви за първи път на избори и то само няколко месеца след своето учредяване. В нашите листи за общински съветници и кметове заложихме на нови лица, на експерти, на професионалисти и общественици, които са уважавани и признати там, където живеят и работят. И успяхме – партия МИР има избрани над 60 общински съветници в 17 български общини, а най-големият успех беше в община Ботевград, където партия МИР има избран кмет и е първа политическа сила в общината. Този подход на налагане на експерти, професионалисти и общественици в политиката е първата политическа победа на партия МИР и е най-голямата ни разлика с всички останали политически партии. Втората победа на ПП МИР беше въвеждането на пълното машинно гласуване в България, за което повече от две години се борихме и успяхме. За нас от ПП МИР машинното гласуване е първа стъпка към провеждането на честни избори в България, нещо което ние обявихме за национална кауза. ПП МИР е партията на новото поколение в българската политика, което налага и залага на Морал, Инициативност и Родолюбие, каквато всъщност е и абривиатурата на партията. Когато взехме решението да създадем партия, го направихме с ясното съзнание, че българите мразят думата партия, но законът изисква и ни задължава да участваме в обществените процеси само чрез партия. Най-важното и същественото нещо, което отличава ПП МИР от останалите партии е, че ние предлагаме да се изготвят и да се приемат чрез Национален референдум единни обществени етични норми. Етиката е тази, която регулира обществените и междуличностни отношения и е тази, която определя морала на отделния  гражданин да стане общовалиден и да се базира на традиционните ни български ценности.

Кои са основните приоритети за ПП МИР?

ПП МИР определи четири приоритетни отрасли, които са изключително важни за повишаване ефективността на българската икономика и повишаване благосъстоянието на българските граждани. Това са туризъм; селско стопанство; транспорт, инфраструктура и логистика; високи технологии и екологични чисти производства. Това са експортно ориентирани отрасли, за които България така или иначе има уникални природни дадености. Ще припомня само, че България е на второ място в света по минерални извори – нещо, което към днешна дата не използваме ефективно. Експертите на ПП МИР изчислиха, че от целогодишен туризъм в България брутният вътрешен продукт на страната може да се запълни на 70%, тоест един уникален потенциал, който задължително трябва да използваме. България не само може да бъде Швейцария на Балканите, а и земен рай, така както се пее в химна ни. Крайно време е да обърнем внимание на земния ни рай, да го подредим и да се грижим за него.

За излизане от икономическата, финансовата,  социалната, моралната и духовната криза, в която България се намира, партия МИР предлага въвеждането на социалното-пазарното стопанство като икономическа основа на българското общество. Неговата същност е в балансираното обединяване в едно действието на принципа на свобода на пазарите, принципа за социално изравняване и принципа на нравствена отговорност на всеки и на обществото като цяло. Целите на социално-пазарно стопанство са пълната заетост на капитала и труда (т.е. всички да печелят и работници и работодатели), устойчиво икономическо развитие, стабилните пари, свободно икономическо състояние. Социално-пазарното стопанство е доказана практика, която е единствено адекватна на изискванията на съвременното общество и стопанство. Партия МИР неслучайно залага на доказания немски модел за социално-пазарното стопанство, защото чрез него справедливо се разпределят всички събрани средства от работещата икономика и бизнес в трите най-важни стълба на държавността – здравеопазване, образование и сигурност. Този модел ще изгради истиснката средна класа в България, така както вече го направи Германия. Чрез въвеждането на социално-пазарното стопанство на практика ПП МИР предлага социалният и политическият живот в България да се изградят наново. Държавата ще се грижи за младите български семейства, което ще гарантира опазване на българския род и  традиции.

Партия МИР беше активен участник в антиправителствените протести, но не афишира това. Защо?

Ще припомня, че партия МИР беше една най-активните партии по време на антиправителствените протести. Нещо повече – ние бяхме не само от ден първи на протестите и основен негов двигател, ние бяхме пред прозорците на Министерският съвет далеч преди да стартират справедливите граждански протести през юли месец 2019-та година. Партия МИР беше на площада и пред прозорците на властта още от 1-ви февруари 2019-та година, когато протестирахме дори с палатков лагер за провеждането на честни избори чрез машинно гласуване. За огромно съжаление трябва да признаем, че справедливите граждански протести бяха използвани и употребени за пореден път политически. Една група, наричаща себе си "Отровно трио" на практика отрови справедливия граждански протест, яхна го, подмени го и го използва политически. Не Отровното трио, а всички граждани, които бяхме на площада, бяхме организатори на протестите. За огромно съжаление тези хора дори си позволиха да откраднат лозунга от протеста и да го сложат за име на своята коалиция, само и само да подведат хората и да ги използват за техните лични и политически цели. Тук дебело искам да подчертая, че "Мутри вън" означава всички физически, икономически и политически мутри на прехода - вън. Това искат българите, а какво се получи – най-големите политически и икономически мутри на прехода се кръстиха "Мутри вън" и подмениха за пореден път справедливите граждански протести и искания. Тази поредна подмяна стана чрез много пари и тук всеки български гражданин трябва да си зададе въпроса откъде тези хора взеха толкова много пари, та постоянно да са в медиите и от телевизионния екран ежедневно да ни обясняват и манипулират, че те са промяната. Не, те са статуквото и е крайно време да кажем, че царят е гол. Българските граждани са мъдри и съм убеден, че ще видят как преоблякъл се Илия, погледнал се пак в тия.

Заменена ли е промяната с подмяна и как може да бъде предотвратено това?

Категорично промяната за пореден път беше заменена с подмяна. Една от основните цели на партия МИР е да спре подмяната и да направи истинската промяна в България, такава каквото всички българи вече 30 години искат и се борят за нея. Затова призовавам всички честни, морални и почтени българи да се обединим и заедно да спрем поредната подмяна, която ни готвят тези, които подмениха и справедливия граждански протест. Само обединени и единни ще успеем да постигнем тази наша обща цел. Крайно време е да се противопоставим и на принципа, чрез който икономическите и политическите мутри на прехода правят подмяната – разделяй и владей. Партия МИР предлага обединение на българите около ценности, политики, принципи и най-вече около морала и родолюбието. Историята е доказала едно – когато българите сме единни, успяваме да постигнем своите национални цели. Само така ще успеем да спрем подмяната и заедно да направим истинската и така жадувана и чакана промяна в България.

Каква е основната цел за ПП МИР за парламентарните избори?

Целта на партия МИР е да стане парламентарно представена партия, за да имаме възможността да приложим всички наши цели, знания, политики, предложения и приоритети, които ще доведат до благосъстоянието на българските граждани и ще изведат България от кризата. Две години след учредяването на партия МИР ние доказахме с нашите личности, с нашия морал и най-вече с нашите дейности и дела, че политиката не е мръсна дума.Политиката за нас от партия МИР не е самоцел, е средство за решаването на реалните проблеми на българските граждани. Ние вървим стъпка по стъпка, не прескачаме стъпала, защото на всяко стъпало трупаме опит, знания, умения, привличаме качествени, честни и морални българи, експерти, които дават личен пример и така налагаме нов стил и модел на правене на политика в България. ПП МИР ежедневно надгражда и имаме търпението и съм убеден, че рано или късно ще спечелим доверието на българските граждани и ще станем парламентарно представена партия. Ако си спомняте в началото на 90-те години имаше един политически слоган „Времето е наше“. Освен, че времето е наше, ние от партия МИР искаме и ще се преборим да започнем отначало икономическия, социалния и политическия живот на България. Длъжни сме да го направим не само заради Родината, но и най-вече заради нашите деца и внуци, които искаме да живеят, учат, работят и развиват тук, в България.

Какви са основните приоритети на партията в сферата на сектор "сигурност" и управление при кризи?

През последните години сме свидетели на всякакви кризи и екологични и водни, в това число и здравни, каквото беше и продължава да бъде пандемията Ковид 19. При всички тези кризи имаше закъсняла реакция на държавните органи и цената за това беше твърде висока и платена от всички български граждани. Водната криза в Перник е типичен пример за това. Поради тези причини ПП МИР предлага въвеждането на Закон за управление при кризи и създаването на Министерство за извънредните ситуации и управление при кризи. Законът има за цел да координира действията между държавните органи  на национални и местно ниво и да допринесе изключително много за превенцията на всякакви евентуални кризи в страната. Управлението на кризи не е било досега приоритет на държавата, а трябва да е една от основните цели на всяко едно управление, защото тя е тясно свързана и с националната сигурност на България.

Вие наблягате на финансовата децентрализация като основна политика за общините. С какво тази политика ще бъде по-различна от досегашния начин на разпределяне на средства?

Досега средствата се разпределяха неравномерно за развитието българските общини, от "джипката" на бившия премиер и само на "послушните"или "нашите" кметове. С финансовата децентрализация 70% от генерираните приходи от данъците ще останат в съответните общини и местното самоуправление ще реши за какво приоритетно да ги изразходва, защото те по-добре от всяки друг знаят къде трябва да се инвестират средства - дали в здравеопазване, образование или инфраструктура. По този начин всички български общини ще се развиват равномерно, а не както е досега - едни да се развиват, за сметка на други.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

c