Бизнес Водещи новини - дясно Общество

НАП: По около 280 лв. на 846 добруджанци са възстановени след надвнесен данък

Над 243 хиляди лева е възстановила  НАП  на 846 добруджанци, които са надвнесли данък върху доходите на физически лица, през данъчната кампания на 2021 година – средно по 280 лева на данъкоплатец. В голямата си част това са лица, които са ползвали право на данъчно облекчение за намалена работоспособност, облекчение при доброволно осигуряване и застраховане, облекчение за лични вноски за осигурителен стаж при пенсиониране, дарения и данъчно облекчение за млади семейства.

От добричкия офис на приходната агенция напомнят на гражданите,  които вече са извършили или планират да извършат подобрение или ремонт на собствен жилищен имот, че имат право на данъчно облекчение. Данъчното облекчение може да се ползва при  деклариране на доходите  през 2022 година. Данъчно облекчение дава възможност на гражданите да намалят годишната си данъчна основа с 2000 лева за направените разходи за труд, положен от майсторите, при ремонта.

  • За тази цел домакинствата трябва да поискат платежен документ от майсторите за извършения труд – фактура, касов бон или разписка, и да ги съхраняват до 2022 г., за да ги приложат към данъчната декларация за доходите от 2021 г.
  • Отстъпката е само за труда на майсторите, но не и за вложените строителни материали.
  • Допълнително условие е данъчно задълженото лице и лицето, извършило ремонта, да не са свързани лица.

От офиса на НАП в Добрич уточняват още, че облекчението се ползва, когато недвижимият жилищен имот е на територията на страната и имотът не е включен в дейността на предприятието, в случай че лицето извършва стопанска дейност като търговец по смисъла на Търговския закон.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *