Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Дилър от Добрич остава в ареста, хванали го с наркотици два пъти за три месеца

Варненският апелативен съд отказа домашен арест на обвинен в разпространение на наркотици дилър от Добрич. Втората инстанция потвърди определение на Добричкия окръжен съд, който е отхвърлил молбата на Сунай И. за изменение на мярката му.

46-годишният мъж е бил обвинен за това, че на 11 март в Добрич държал 14 пликчета с 6,89 гр марихуана, 8,5 гр метаамфетамин и амфетамин. Три седмици по-късно е бил заловен отново да разпространява наркотици. Забранени вещества са иззети от дома му, съобщават от пресцентъра на Апелативен съд Варна.

Мъжът не е осъждан и срещу него няма висящи производства. Първоначално му е определена  парична гаранция, която той не е внесъл заради финансови затруднения. Затова било постановено задържане под стража.

Адвокатът му счита, че няма опасност той да се укрие или извърши престъпление. Според държавното обвинение обаче основание за ареста е не толкова неплащането на гаранцията, а фактът че е привлечен към наказателна отговорност за деяние, извършено при условията на продължавано престъпление. Това предполага висока обществена опасност.

За престъплението си Сунай може да отнесе присъда от 2 до 8 години затвор. Въпреки че не е осъждан, срещу него е било образувано наказателно производство, което е приключило с административно наказание. В рамките на 5 години мъжът е глобяван в Германия многократно. 5 от санкциите са за притежание на упойващи вещества.

В разследвания случай, по-малко от месец след повдигането на обвинение за разпространение на забранени вещества, Сунай е извършил идентично деяние. Освен това, става дума за три вида високорискови наркотици и за разпространение. Затова магистратите са преценили, че има опасност при по-лека мярка мъжът да извърши престъпление, както и да се укрие, тъй като често е пребивавал в чужбина, където живеят негови близки. 

С тези аргументи Апелативният съд във Варна прие, че Сунай И. остава в ареста.  Определението  е окончателно.  

c