Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Прокуратурата обяви електронни адреси за сигнали и жалби, свързани с изборния процес в област Добрич

От Прокуратурата на Република България призовават гражданите и организациите да подават сигнали и жалби, свързани с изборния процес за вота на 11 юли, до съответните окръжни и районни прокуратури.  Това е нужно, за да се вземат мерки за срочни и законосъобразни действия при наличие на данни за извършване на престъпления, посочват от прокуратурата.

За област Добрич адресите са следните:

„С цел създаване на организация за гарантиране на политическите права на гражданите и за законосъобразно провеждане на изборите, както и за осигуряване на бърза и адекватна реакция срещу престъпления, свързани с изборния процес, със съвместна заповед на главния прокурор на Република България Иван Гешев и председателя на Държавна агенция „Национална сигурност“ Пламен Тончев е създадено Национално междуведомствено звено. То координира дейността на формирани дежурни звена към ПРБ и ДАНС за осигуряване на взаимодействие на институциите от деня на откриване на предизборната кампания и 30 дни след официалното обявяване от ЦИК на окончателните изборни резултати“, поясняват от държавното обвинение.

За всяка област на страната са създадени и Областни междуведомствени звена, които да осъществяват координация за противодействията на престъпленията против политическите права на гражданите на територията на съответната област.

„Министерството на вътрешните работи не отговори на отправената покана за продължаване на добрата практика по взаимодействие и координация между институциите за гарантиране на провеждането на честни и прозрачни избори“, пише още на сайта на Прокуратурата.

Към Върховна касационна прокуратура ще функционира дежурно звено от прокурори и служители, което ще обобщава постъпващата информация. 

c