Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Рок барбекю за Деня на независимостта на САЩ организират в Добрич

Читалище „Добрич-2017“ и Сдружение „Рок за Добрич“ организират „Рок барбекю“, посветен на  4-ти юли - Денят  на независимостта на САЩ. 

На официалния празник на САЩ на сцената до скейт парка ще има богата програма. От 15:00 до 16:00 ч. ученици от ЕГ „Гео Милев“ и ЧПГ „Райко Цончев“ ще четат поезия и проза от американски автори. От 17:00 ч. започва рок-концерт с участието на група “Creep” след успешното й представяне в Пловдив. “Pearls & Stones“ за първи път в Добрич ще представят трибют на най-продаваната американска група “Bon Jovi”. 

Организаторите обещават истински пикник – с барбекю и студена напитка в парка, съобщава председателят на НЧ „Добрич-2017“ Николай Нейчев. И призовава: „Нека граждани и гости на град Добрич заедно да празнуваме американската независимост и приятелските отношения между нашите два народа!“

Денят на независимостта се празнува на 4 юли, защото на този ден Континенталният конгрес одобрява Декларацията за независимост. В продължение на месец след 8 юли 1776 г. този документ е четен публично и хората празнуват всеки път, когато го чуят. На следващата година във Филаделфия бият камбани и има топовни салюти, палят свещи и фойерверки. Войната за независимост обаче продължава чак до 1783 г. и едва тогава Денят на независимостта става официален празник.

На всеки 4 юли американците имат почивен ден. Различните общности отиват на пикник за деня с любимите си хот дог, хамбургери, картофена салата, запечен фасул и всякакви добавки. Следобедното прекарване не е завършено, ако няма весела музика, приятелски бейзболен мач, смешни състезания или надпревари в ядене на пай и диня. В някои градове има паради под съпровода на училищни оркестри. В която и точка на света да се намират американците, те се събират за традиционното празнуване на 4 юли.

c