Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Съветниците не разрешиха закупуването на 20 дизелови автобуса за „Градски транспорт“ в Добрич

Общинският съвет на Добрич не разреши поемането на дългосрочен дълг чрез сключване на договор за финансов лизинг от общинското дружество „Градски транспорт Добрич” ЕООД с „Регионален фонд за градско развитие“ АД. Кредитът от 5,1 милиона лева трябваше да се използва за закупуване на 20 фабрично нови 9-10 метрови, нископодови дизелови автобуси за обслужване на транспортната схема на Добрич. Предложението обаче бе отхвърлено при гласуването.

Съветници предложиха да се закупуват автобуси, след като стане ясна актуализацията на общинската транспортна схема на Община Добрич /сегашната е от 80-те години/, както и комплексният финансово- икономически анализ за предоставяне на услугата обществен превоз на пътници на територията на Добрич, които трябва да бъдат готови на 1 октомври т.г.

Обяснено бе, че на града така или иначе са необходими минимум 20 автобуса. При направена анкета с 872 добричлии от всички квартали, 13% са заявили, че използват градски транспорт, а само за този процент са необходими 37 превозни средства. От анкетата се прави заключение, че доста повече хора биха ползвали градския транспорт, при положение че могат да си купят карта за цялата мрежа и могат да ползват нови линии до много места, до които сега няма автобуси. Управителят на „Градски транспорт“ Катя Петкова заяви, че се залага повишение на ползвателите от 13% до 38%.

Зададен бе въпрос защо се планира купуване на дизелови автобуси, след като в Европа има около 20% спад в търсенето им. Отговорено бе, че последните поколения дизелови двигатели се доближават до метановите, а Виена, например, предвижда да закупи 360 дизелови автобуса.

Изказаха се мнения, че дружеството няма да може да обслужва кредита си. Иво Пенчев предложи вместо 20, да бъдат закупени 10 автобуса, но това не се прие.

Изказано бе и притеснение, че възлагането на услугата Обществен превоз на пътници ще дискриминира частните фирми в бизнеса.

c