Вторник, 30 април 2024

30.04.2024

Последвайте ни

Д-р Владислав Пакеров, ПП МИР: Да направим новите технологии в медицината по-достъпни за гражданите

Д-р Владислав Пакеров е водач на листата на ПП МИР в Добрич за предстоящите парламентарни избори. Той е един от най-добрите и реномирани кардиолози в страната. Работил е в УМБАЛ „Царица Йоана”, УМБАЛ „Света Екатерина”, Токуда Болница-София и в УМБАЛ „Александровска”. Завършил е Медицинския университет в София, като е придобил две специалности – по вътрешни болести и по кардиология. Той е сертифициран за интервенционална кардиология и електрокардиостимулация. Д-р Пакеров е автор на научни разработки в сферата на интервенционалното лечение на стволови стенози, биохимични маркери при сърдечна недостатъчност и комплексни коронарни интервенции. Той е лектор на международни кардиологични конференции, както и автор на множество научни публикации, както и на доклади, представяни на национални и международни конгреси.

Д-р Пакеров, Вие сте кандидат за народен представител от ПП МИР (Морал, Инициативност и Родолюбие). С какво тази партия е по-различна от останалите?

Да, така е, наистина съм кандидат за народен представител за втори пореден път от името на ПП МИР. Тази партия ме привлече със своето ново и модерно мислене, с реално съществуваща възможност за промяна на статуквото и утвърждаване на демократичното развитие на страната. ПП МИР е създадена от нови личности и експерти, които не са обвързани с досега съществуващи политици и политически партии. Тя е млада партия, истински загрижена за бъдещето на България и с много ясна визия за осъществяването на тази цел. ПП МИР е обърната с чисто лице към българските граждани и разбира се, към младите хора.

Вие сте водач на листата в Добрич. Какво Ви свързва с този град?

Този град носи много добри чувства за мен, тъй като съм имал удоволствието да бъда поканен като експерт - специалист по инвазивна кардиология през 2012 от МБАЛ гр. Добрич. В този град създадох и развих най – модерният и технолигичен вариант за лечение на пациентите с остър миокарден инфаркт на място, за което до този момент хората трябваше да пътуват до Варна или до София, за да получат това лечение, което в повечето случай е свързано с транспорт и голям риск за живота на пациентите. Прекарах в продължение на шест години в  ежедневнен труд по изграждането, утвърждаването на тази технология и обучение на лекарите на място. С тази иновативна технология съм спасил стотици хора и съм помогнал те да могат да бъдат отново при своите семейства и на работните си места.

Какви са вашите основни приоритети като кандидат за народен представител?

Основните приоритети като кандидат за народен представител от името на ПП МИР, са да утвърдим принципите на демократично управление на страната, да обърнем още по-голямо внимание на екологичните технологии, да направим не само по-достъпна медицинската помощ в България, но да създадем условия за развитие на новите технологии в медицината, те да бъдат достъпни до още по-голям брой български граждани и то своевременно. Смятам, че като лекар-специалист, с опит над 28 години в сферата на здравеопазването, мога да допринеса с ясна визия за усъвършенстване на здравеопазването в страната. Страната ни преживя невиждано досега натоварване на здравната ни система заради пандемията.

Според Вас какво трябва да се промени в здравеопазването?

Да наистина пандемията КОВИД 19, не пощади нито една държава в целия свят. Въпреки изключително големите усилия, които лекарите и медицинските сестри положихме за спасяване на живота на хиляди хора, се откроиха и някои дефицити в системата на здравеопазването.

Защо всяко едно правителство досега претърпява пълен провал в областта на здравеопазването, когато се опитва да го реформира?

Не бих използвал думата провал, но мисля, че основен проблем за провеждане на здравната реформа е в липсата на приемственост и последователност. Медицината в страната ни е на много високо ниво, всички съвременни технологии се извършват  понастоящем в страната. Целта е, разбира се, те да бъдат все по-достъпни свеовременно до пациентите.

Трябва ли по-често политиците да слушат експертите във всяка една сфера?

Наистина политиците трябва да бъдат изключително близко до своите избиратели, за да чуват техните проблеми и да знаят, че само и единствено с помоща на експертите могат да предоставят възможно най-добрите решения на гражданите на страната.

Как Вие гледате на възможността за закупуването на медицински хеликоптери? Дори в Румъния имат такива. Не закъсняхме ли твърде много с тези действия?  

Да, това е един изключително важен проблем и необходимо условие за оказване на спешна помощ на попадналите в беда хора. Тук става въпрос за пострадали в планините, за пътно-транспортни произшествия, за транспорт на новородени с животозастарашаващи вродени заболявания, за пациенти за трансплантации и много други причини, които налагат изключително бърз транспорт до специализирани болнични заведения. Друг изключително важен проблем е въвеждането на обществени места със струпване на много хора / летища, гари, стадиони, обществени сгради/ на разположение на автоматични  електрокардиодефибрилатори, с които е възможно спасяване на много човешки животи до идването на спешните медици. Това  е силно застъпено и развито в цяла Европа.

Какво трябва да предприеме държавата, за да спре изтичането на медицински специалисти в други държави?

Разбира се това е друг изключително съществен проблем който съществува повече от 15 години. Необходима и спешна промяна в закона за следдипломна квалификация, за да се създадат условия за сцециализация на младите лекари. Да имат ясна визия за своята професионална реализация, квалификация и кариерно развитие. Да могат да работят със съвременни и иновативни технологии. България разполага с изключително много млади  лекари, за съжаление част от тях постигат своите успехи извън страната, заради финансови и бюрократчни трудности в държавата.

Съществува голям дебат относно дали лечебните заведения трябва или не трябва да бъдат търговски дружества. Какво е Вашето мнение?

За съжаление, този дебат е твърде закъснял. Лечебните заведения нямат друга правна основа за съществуване и дейност, освен като търговски дружества.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

c