Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Отбелязваме Международния ден за борба с наркотиците

На 26 юни се отбелязва Международният ден за борба с наркоманиите и нелегалния трафик на наркотици. Датата е приета от ООН през 1987 година. На този ден хора от целИя свят изразяват своята съпричастност и активна позиция в битката с наркоманията.

Наркотични вещества са група фармакологични вещества, които действат предимно върху централната нервна система и при внасяне в организма предизвикват ступор, който може да се чувства като успокоение или наркотичен сън. Терминът наркотик се смята, че идва от гръцкия лекар Гален и се отнася към вещества, които притъпяват сетивата и усещанията и произвеждат състояние на вцепененост, скованост или лека парализа. Гален отбелязва корена от мандрагора и опиума като основни представители на наркотичните вещества.

В българския политически и юридически контекст терминът наркотик обхваща широк кръг от най-различни субстанции, чието използване или притежаване е или напълно криминализирано, или строго регулирано. В този смисъл понятието включва и вещества, които не са наркотици от фармакологична гледна точка, тъй като не предизвикват наркоза, например стимулантите. Такива са редица растителни вещества и техни производни като тютюн (нерегулиран), алкохол (нерегулиран), канабис, кокаин, опиум и негови деривати, между които пантопон, морфин, хероин, кодеин, а също и други препарати, употребявани в медицината, като сънотворните средства (веронал, луминал, барбамил и други производни на барбитуровата киселина).

Противно на тази законова практика и на популярните митове обаче, много от тези съставки технически не са наркотици. Така например канабис, ЛСД и други психеделични дроги химически не принадлежат към групата на наркотиците и техните ефекти са различни. Също така всички стероиди не спадат към наркотичните вещества.

Заради политиката на преследване и „война срещу наркотиците“ и създадения от редица официални лица негативен образ на термина „наркотик“, медици започват да използват по-прецизното определение „опиоиден аналгетик“ за наркотичните вещества, които имат свойства, подобни на морфин.

През 2004 година тогавашното правителство на България отменя правото на „лична доза“ на потребителите на незаконни наркотици и оттогава притежаването на всяко количество наркотик се наказва с пълната сила на закона. В някои държави обаче има определена доза за всички видове използвани вещества, за която няма наказателна отговорност, а само административна.

Наркотиците са сериозно предизвикателство на съвременността.  Те потискат или стимулират нервната система, променят настроението и съзнанието. При продължителна употреба водят до пристрастяване. Пътят от случайната употреба за развлечение до пристрастяването е различен при всеки. Значение имат генетичните заложби, причините за употреба на дрогата, вида и дозата на наркотика. Почти всички зависими са го правили в началото само понякога и само за удоволствие, докато са успявали да контролират ситуацията. Ако човек приеме дрога, за да се приобщи или справя със стреса, то той определено има проблем.

c