Вторник, 19 март 2024

19.03.2024

Последвайте ни

Земеделец от Добрич: България е богата на билки страна, но липсват държавни политики

Липсват държавни политики и стратегии в областта на култивираното отглеждане на лечебни растения, смята Християн Христов - добричлия, който четвърта година отглежда безсмъртниче (жълт смил)в нива от 11 декара. Има и лавадулов масив. Много малко хора в момента се занимават с безсмъртниче, казва той.

„Няма да се увеличат площите, така както хората спряха да отглеждат маточина, а и лавандулата върви натам. Ние имаме в България уникален климат, имаме четири сезона и сме богата на билки страна. Обаче не развиваме тази област, не настъпваме в нея. Норвежците отглеждат сьомга, защото имат студени води и правят 93% от световното производство на сьомга. И си диктуват цената на пазара. А ние – имаме дадености , защо не си развиваме билкопроизводството? Но нямаме държава, нямаме политики“, коментира Христов.

По думите му много хора са приключили с безсмъртничето, както и тези с маточината, останалите се броят на пръсти. Той не се е отказал, въпреки че е трудно заради натисканите надолу цени от търговците. Успял е да продаде произведеното миналата година етерично масло от безсмъртниче. Казва, че пазарът в България не е развит, а търговците предпочитат оборотни продукти и бързи печалби.

Лечебната билка безсмъртниче /жълт смил/ е позната от столетия, но стана хит култура в България преди 6-7 години. От нея се произвежда етерично масло с изключително ценни свойства. Безсмъртничето /Helichrysum/ расте по песъчливи и крайбрежни места. Отглежда се трудно и при дестилацията се извличат малки количества масло, затова то е доста скъпо. Известни са около 500 вида в рода на безмъртничетата.

Маслото стига цена от 500 до 2-3 хиляди евро. Има много лечебни качества - тонизира нервната система, балансира емоциите, помага за по-бързо възстановяване при симптоми на изтощение. Ползва се за ароматерапия, присъства и в скъпата козметика.

c