Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Възможно е още днес да бъде свалена информация от „черната кутия“ на падналия край Шабла МиГ-29

„Черната кутия“ на падналия край Шабла МиГ-29 е намерена и извадена. В момента се намира на кораб на българските Военноморски сили, след което ще бъде транспортирана до авиобаза „Граф Игнатиево“. Това заяви министърът на отбраната Георги Панайотов по време на извънреден брифинг в Стара Загора.

„Външната обвивка на кутията е нарушена, но има основания да смятаме, че вътрешната е здрава и не е повредена. Това дава надежда информация да бъде снета още днес в рамките на деня“, каза министър Панайотов. „Ако вътрешната обвивка не е нарушена, „черната кутия“ ще ни даде информация за всички параметри на полета – скорост, режим на работа на двигателите, височината и траекторията на самолета, състоянието на средствата за управление, включително дали пилотът е предприел в някакъв момент нещо внезапно, за което не е успял да съобщи по радиостанцията“, разясни министърът. Той уточни, че данните ще послужат на разследващите органи и ще бъдат оповестени след приключване на разследването.

„Настоявам да спрат всякакви спекулации в медийното пространство. Те са ненужни. Говорим за паметта на един български герой. Нека отговорните органи да си свършат работата“, подчерта министърът на отбраната.

Георги Панайотов изрази благодарността си към Военноморските сили (ВМС) и техния командир контраадмирал Кирил Михайлов, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и фирма „Хидроремонт“.

„Планът по намирането и изваждането на „черната кутия“ бе прецизно и перфектно изпълнен. ВМС буквално намериха игла в купа сено. „Хидроремонт“ предоставиха безплатно модифициран апарат, благодарение на който кутията бе извадена от 70 метра дълбочина“, разясни министърът на отбраната.

Пред журналисти министър Панайотов изрази и своето съчувствие към болката на съпругата на майор Терзиев, г-жа Димитрина Попова.

В отговор на въпрос министърът на отбраната заяви, че се изискват спешни мерки за превъоръжаване. „Българската армия се нуждае от повече средства, по-фокусиран подход и по-добър мениджмънт. Това може да стане с визия от страна на политическия елит. Решенията трябва да бъдат взети от българските политици“, подчерта министър Панайотов.

c