Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Областният управител върна решението за въвеждане на "синя зона" в Балчик

Областният управител на Добрич Васил Карапанчев върна за ново обсъждане решението на Общинския съвет на Балчик, с което е приета Наредба за реда и условията за платено паркиране на пътните превозни средства на територията на общината. С нея се въвежда "синя зона".

В заповедта на областния управител се посочва, че решението е незаконосъобразно поради неспазване на установената форма и административно производствените правила за издаване на нормативен акт. Според нея предложението на кмета на Балчик не съдържа изискуемите мотиви конкретно относно въведените режими на платено паркиране на МПС - служебен абонамент "синя зона", режим на платено локално паркиране на МПС по постоянен адрес, както и за режим за преференциално паркиране на МПС, управлявани или превозващи хора с увреждания. В заповедта се посочва също, че няма изготвена финансова обосновка по отношение на нито един от въведените режими за платено паркиране, както и че липсва изразено становище при изготвяне на наредбата на Агенцията за хората с увреждания.

Според втора заповед на областния управител на Добрич в предложението на кмета на Община Балчик за определяне цената за паркиране в зоните за платено паркиране, както и за цена за прилагане и отстраняване на техническо средство за принудително задържане тип "скоба" и принудително преместване, не се съдържа икономическа обосновка за приетите размери на цените.

Както Про Нюз Добрич писа решението за обособяване на платена "синя зона" за паркиране в крайбрежната част на Балчик бе взето от Общинския съвет на морския град на 3 юни. Според него цената за паркиране в "синя зона" ще е 2 лева на час в диапазона 9-22 часа, а за 24 часа - 10 лева. Живеещите в района ще заплащат 30 лева за година. Служебният абонамент ще е 300 лева на месец. Според решението платеното паркиране трябваше да влезе в сила от 1 юли и да продължи до 30 септември.

c