Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

21 юни е Международният ден на Йога

През 2014 година Общото Събрание на ООН единодушно прие декларация и обявява 21 юни за Международен Ден на Йога. На този ден десетки хиляди хора се включват в масови йога практики.

Йога е група от физически, умствени и духовни практики или дисциплини, произлизащи от Древна Индия. Човек, който практикува системата йога, се нарича йогин. Съществува голямо разнообразие от школи и практики на йога, поставящи си различни цели, като повечето от тях са свързани с религиозните течения на индуизма, будизма и джайнизма. Йога е и една от шестте астика – ортодоксалните школи на индуистката философия, която приема медитацията за основно средство за постигане на освобождението.

Смята се, че практиките на йога водят началото си от Предведическата епоха, може би още от традициите на Индската цивилизация в III хилядолетие пр. Хр. Йога вече се споменава в „Ригведа“, както и в Упанишадите. Въпреки това, тя вероятно се развива като систематично учение към VI-V век пр. Хр. в рамките на движенията Саняса и Шрамана. Хронологията на най-ранните текстове, описващи йога практики, е неизяснена и понякога свързвана с Упанишадите. „Йога сутра“ датира от II век пр. Хр. и става известна на Запад през XX век, след като е популяризирана от Свами Вивекананда. Текстовете на хатха йога започват да се появяват между IX и XI век, като корените им са в тантра.

По-късно йога учители разпространяват на Запад осъвременена форма на хатха йога, състояща се главно от пози и асани, следвайки успеха от края на XIX и началото на XX век на Свами Вивекананда. Извън Индия йога се развива в йога като упражнение – базирана на пози техника за фитнес, облекчаване на стреса и релаксация, до голяма степен изключваща традиционното медитативно и духовно ядро на учението.

c