Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Обявиха верните отговори от НВО по БЕЛ за 7 клас

Министерството на образованието и науката публикува верните отговори от изпитния вариант от Националното външно оценяване по български език и литература за 7 клас за 2021 г.

Около 52 000 десетокласници и близо 60 000 седмокласници се явиха на изпити днес. 1290 бяха седмокласниците, а 1078 - десетокласниците, от област Добрич, които писаха на двата изпита от НВО. Учениците от 10-и клас се явиха за първи път на Национално външно оценяване, а за седмокласниците изпитът е традиционен вход за предстоящия гимназиален прием.

Вариант 1 от два възможни обаче беше изтеглен в просветното министерство за седмокласниците. Изпитът продължи два часа и половина и включваше тест от 25 въпроса и преразказ върху неизучавана творба. Бъдещите гимназисти писаха по разказа „Череши“ на Захари Карабашлиев - оригинален текст на писателя, създаден специално за изпита. Учениците имаха за задача да го предадат подробно от името на неутрален разказвач.

Творбата е част от банка с произведения на съвременни български автори с безспорен авторитет. Още през миналата есен Центърът за оценяване в предучилищното и училищното образование на МОН се обърна с молба към известни писатели да предложат свои разкази, които отговарят на формата на изпита, коментираха от просветното министерство. Изпратените текстове ще бъдат използвани и през следващите години, увериха от МОН.

От седмокласниците се очакваше също да коментират в няколко изречения думите от Вазовата повест „Немили-недраги“: „Къщята, магазиите, кесиите, сърцата бяха затворени за тях.“

Десетокласниците имаха час и половина за тест от 23 въпроса. Вариант за изпита в Министерството на образованието не беше теглен, тъй като той бе само един. Те трябваше да формулират собствена теза по откъс от одата „Левски“ на Иван Вазов. Изборът за тях беше между две теми: „Цената на чистата съвест“ и „Вечната истина“.

Тази година максималният брой точки на изпитите в VII клас е 100, а в X клас – 50. Резултатите се вписват в удостоверенията на учениците като процент от максималния брой точки.

c