Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Днес е Световният ден на вятъра

На 15 юни отбелязваме Световния ден на вятъра. От 2007 година събитието се чества в Европа, а от 2009 година - и в цял свят.

Европейската асоциация за вятърна енергия (EWEA) и Световния съвет за вятърна енергия (GWEC) координират Световния ден на вятъра чрез мрежа от партньори. Това е ден за преоткриване на вятъра, неговата сила и възможности, с които може да се промени нашият свят.

„Световният ден на вятъра е изключителна възможност да напомним на хората по света, че можем да постигнем истинска енергийна революция. В момента технологията ни позволява изцяло да променим начина на произвеждане на електроенергия и така да спестим милиарди тонове CO2 и създадем много нови работни места” коментира Клаус Рейв, Председател на Световния съвет за вятърна енергия.

Днешният ден е повод за посещения на ветропаркове, конференции и изложби по темата, информационни дни, спортни събития, фотографски конкурси.

В повече от 75 страни в целия свят работят вятърни паркове, които произвеждат енергия от чист и възобновяем източник.

Най-големият ветроенергиен парк в България е „Свети Никола“ - вятърната електроцентрала край Каварна, именувана на близкото село Свети Никола. Тя е открита на 15 март 2010 г. и има 52 турбини.

c