Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Църковният хор на Тервел се представи в Национален православен фестивал

Църковният хор на Тервел с диригент маестро Живко Колев се представи в третия Национален православен музикален фестивал „Свети свети Кирил и Методий”, съобщават от Общината. Той се проведе на 12 и 13 юни в Попово. Бе организиран от Общината и Сдружение за фолклор "Цветница" с директор Петър Кирилов, с подкрепата на храм "Успение Богородично" в Попово и под патронажа на Българска патриаршия. Целта на фестивала беше представянето на църковните песнопения пред по-широка аудитория и обособяването на Попово като духовен и културен център.

Събитието беше открито с водосвет, отслужен от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум, в съслужение с архиерейския наместник ст. ик. Валентин Лазаров и духовници от Поповска духовна околия. Владиката поздрави всички участници с пожелание за благословено и успешно представяне.

В музикалния форум освен конкурсна, имаше и концертна програма, като в него участваха общо 15 хорови формации от София, Пловдив, Балчик, Шумен, Варна, Силистра, Добрич и Тервел и двама клирусни певци. Всички отличени бяха наградени с паметни грамоти и възпоменателни плакети от компетентно жури с председател Милен Иванов – диригент, композитор и продуцент. Макар и трето по ред издание, фестивалът в Попово се проведе при изключителна конкуренция между катедрални и църковни хорове с по над 50- годишна традиция.

Църковният хор на Тервел за първи път участва в национален форум, посветен на църковните песнопения. Представянето му се реализира с финансовата подкрепа на Общината. От там поздравяват изпълнителите и им пожелават да следват пътя на развитие на своите колеги и да постигат много награди.

c