Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

БХРА: Стикерите за ваксинирани са дискриминация, нека има бонус-ваучери за склонните да се имунизират

Браншовици алармират за отлив на персонал от туризма, заради опасения от задължителна ваксинация.

Хотелиерите предлагат държавата да предлага стимули, вместо да налага имунизация чрез натиск

"Стикерите за 100% ваксиниран персонал, които започват да се поставят на хотелите, са дискриминационни и ще доведат до много и различни проблеми за бизнеса."

Това е категоричната позиция, която бе заявена от членовете на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/. 

На първо място - сериозният натиск за имунизиране на служителите на всяка цена води до отлив на персонал, което създава още един много сложен за решаване и опасен за бизнеса проблем. Това заяви зам.-председателят на БХРА Веселин Налбантов. Според БХРА имунизацията трябва да е доброволна и да отчита индивидуалните здравни нужди и особености, а не да се използват насилствени методи като обществена или фирмена „принуда”.  

"Има хора, на които по здравословни причини не може да бъде поставена ваксина и такива, които вече са преболедували и имат достатъчно антитела и затова не искат да се имунизират веднага. В сложната ситуация, в която съществуването на бизнеса е поставено на карта, изключително кратък летен ваканционен сезон, фактът, че хотелиерите са единствения туристически бранш, който не е получил помощ, за да оцелее от държавата, в добавка към това, натискът с поставянето на стикерите за ваксинация може да се окаже последната капка и да прелее така чашата, че да доведе до фатални последици за хотелския бизнес, а дори и до фалити."

Все повече са представителите на бранша, които изразяват опасение, че на следващ етап ваксините могат да станат задължителни, заяви и Ричард Алибегов от Конфедерацията на българския туристически бизнес.

"Ако това се случи и хотели, и ресторанти ще загубят персонал. Крайно време е да отпаднат задължителните маски и за персонала в заведенията, предвид факта, че през топлите месеци 90% от клиентите се обслужват на открито."

"Много наети вече се отказват да се явят на работа от страх, че ще ги накарат да се ваксинират принудително. А без персонал няма как да се предлага качествен туристически продукт", коментира позицията на бранша председателят на БХРА Георги Щерев. според членовете на БХРА стикерите за 100% ваксиниран персонал разделят бизнеса, създавайки внушението, че хотелите без стикер са опасни. "Това обаче не е така. От началото на кризата няма нито едно място за настаняване, което да се е превърнало в огнище на COVID-19. Освен това няма кой да следи дали стикерите отговарят на истината, нито е ясно при промяна на персонала какво се случва с тази „гаранция”."

Курортът Албена получи от министър Балтова първия стикер „100% ваксинирани“

Няма работеща политика, която да е наложена с насилие.

Сред идеите, които от БХРА лансира отдавна е държавата да предостави ваучери за ваканция у нас на всички, които предстои да се ваксинират. От организацията предлагат като стимул за имунизация да се раздадат ваучери за почивка на стойност между 100 и 120 лева, като изчисляват, че това ще струва на бюджета между 250 и 300 млн. лв. Но пък по този начин освен насърчаване на ваксинационния процес, ще се стимулира и един от структуроопределящите отрасли на икономиката - туристическия.

c