Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Сред останките на падналия край Шабла МиГ-29 е открит биологичен материал

Сред намерените останки на падналия в Черно море изтребител МиГ-29 е открит биологичен материал, който е предоставен за ДНК експертиза, съобщи началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов пред журналисти. Той допълни, че екипите по издирването ще насочат вниманието си към намиране на черната кутия на самолета.

Данните от нея могат да обяснят какво се е случило.

Командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, коментира, че екипите са в надпревара с времето, защото дълъг престой на устройството във водата може да увреди информацията.

В отговор на въпрос Емил Ефтимов каза, че при падането на самолета на него е имало още една ракета, освен изстреляната по мишената. Воден е разговор с експерт от ВВС, който да обясни как трябва да се действа, ако се стигне до вадене на останките от изтребителя, които още не са открити.

До момента са открити две потенциални места, където може да се намира самолетът, те се проучват. Днес е имало среща с представители на Института по океанология към БАН и две частни фирми, които разполагат с устройства за сканиране на морското дъно.

Източник: dnevnik.bg

c