Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Симона Николова от Ген. Тошево с две пълни шестици на матурите

С две пълни шестици на държавните зрелостни изпити /ДЗИ/ е дванадесетокласничката от Професионалната гимназия по земеделие „Тодор Рачински” в Генерал Тошево Симона Николова . Момичето завършва с професия Икономист, специалност Земеделско стопанство. Освен на задължителната матура по Български език и литература /БЕЛ/ то показа своите знания и на Държавен квалификационен изпит, чрез който зрелостниците получават дипломи за професионално образование.

За Про Нюз Добрич Симона сподели, че много се е надявала на високи резултати от ДЗИ, но не е очаквала да са пълни шестици. По думите й по отношение на матурата по БЕЛ въпросът е бил принципен – след като 11 години е постигала успехи по предмета е трябвало и на изпита да е така. За втория квалификационен изпит разказа, че е бил в две части. В първата зрелостниците е трябвало да пишат по една от учените през годината 18 теми. Втората част е била практическа, в нея са представили пред комисия изготвен от тях бизнес план на дадено предприятие.

„Няма как да започнеш от нулата и да научиш всичко за година, камо ли за месеци или седмици.  Винаги е добре когато имаш основата и се налага да надграждаш над нея. Така беше и с мен по БЕЛ – основата я имах, през годините само надграждах”, сподели абитуриентката. Допълни, че не й се е налагало да ходи на частни уроци по предмета, подготвяла се е сама и с помощта на учителите си. Обясни, че няма допълнителна подготовка и за Държавния квалификационен изпит. Симона благодари на всички учители, с които е имала честта да работи през 12-те години.

Отличното представяне на дванадесетокласничката на ДЗИ не е първият й успех. През последната година тя е участвала в доста надпревари – в някои отборно, в други индивидуално. Сред тях са състезания в Икономическия университет във Варна, в Стопанската академия „Димитър А. Ценов” в Свищов, в Бургас. В Свищов наградата е трето място отборно, а във Варна – трето място индивидуално. В състезанието в Бургас, което е организирано от Министерството на образованието и науката, е на седмо място. Симона печели и първа награда за есе в конкурс, организиран от Югозападния университет „Неофит Рилски” в Благоевград.

Абитуриентката вече е приета студент на няколко места. От състезанията във Варна и Свищов получава сертификати, с които може да кандидатства с оценката си – 6.00. Така е приета в двете висши учебни заведения без изпит. Възможността да учи в университета в Благоевград й дава първото място за есе. Симона е избрала да продължи образованието си в Икономическия университет във Варна, специалност „Стокознание и митническа дейност”. Сподели, че е избрала да учи точно това, защото й се струва най-привлекателно спрямо другите специалности.

Имам много хубави спомени от ПГЗ „Тодор Рачински”, каза абитуриентката. „Научиха ни как да реагираме във всякакви ситуации – допълни тя. – Как да мечтаем смело, да пробваме, никога да не се отказваме. Пожелавам на следващите, които са след нас, да мечтаят смело и никога да не забравят от къде са тръгнали”.

c