Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Проф. Минеков дава реставрацията на Яйлата на европейския прокурор Кьовеши

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков обяви днес три сигнала, които ще изпрати за разследване до европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. Те са за ремонта на Ларгото в София, за музея "Квадрат 500" и реставрацията на Яйлата.

Министърът е констатирал загуби на финанси, използване на евросредства, външни фактори, където е имало труд, подложен на нищета. По думите му „самото министерство е работело почти без помръдване“.

За Крепостта „Яйлата“ проф. Минеков казва: „Над 2 000 000 е можело да се похарчат. Похарчени са само 1 600 000 – за бутафория. Така създадената имитация не привлича туристи“.

Преди три години „Дейли мейл” нарече византийската крепост Яйлата бутафорна, след като тя е възстановена с гладки бели блокчета, които коренно се отличават от фасадата от каменните блокове на крепостта, изменени под влияние на атмосферните влияния.

“Дейли мейл” сочи Яйлата като пример за бутафорна реставрация

снимка: Владо Руменов

Повод за сигнала за Ларгото в София е становище на ОЛАФ по отношение на реставрацията му, което е с гриф “секретно” и много от нещата не могат да бъдат обявени публично, поясни Минеков. Той обяви, че при ремонта са изчезнали 4,5 милиона евро, а страната трябва да върне парите. „С доклада ще информирам българската прокуратура, след това информирам и европейската“, каза министърът на културата.

За Квадрат 500: „Този квадрат не е квадрат. Използвани са пари за една П-образна форма. Това отива в европейската прокуратура“, обяви проф. Минеков.

Източник: OFFNews

c