Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

До 15 зад решетките и солена финансова санкция очакват 33-годишен наркодилър от Добрич

С най-строгата съдебна мярка остава 33-годишният Сунай А., привлечен като обвиняем за разпространение на марихуана в Добрич.

Варненският апелативен съд е потвърдил определение на Добричкия окръжен съд, с което е оставена без уважение молбата за изменение на мярката за неотклонение на Сунай А. 33-годишният мъж е привлечен към наказателна отговорност за това, че на 14 февруари т.г. в Добрич е разпространил високорисков наркотик, като продал на друг мъж 68 пликчета с марихуана. Според държавното обвинение, деянието е било извършено при условията на опасен рецидив.

Представителят на Апелативната прокуратура е изтъкнал тежестта на разследваното престъпление, което законът наказва с между 5 и 15 години лишаване от свобода и с глоба от 20 хиляди до 100 хиляди лв. Скритият коз на обвинението е таен свидетел, който детайлно е описал пред разследващите вида и продължителността на незаконната дейност на Сунай. С трите  предходни осъждания на обвиняемия за сходни престъпления, прокуратурата аргументира наличието на опасност той да наруши закона отново.

Защитата на обвиняемия е опитала да опровергае твърденията за продължителна наркоразпространителска дейност от страна на обвиняемия с честото му отсъствие от Добрич. Сунай пребивавал в Германия, а когато бил у нас често пътувал, за да помага на семейния земеделски бизнес.

Варненските магистрати са припомнили, че предявеното обвинение е за държане и разпространение чрез продажба на марихуана. Въззивната инстанция е застанала зад мнението на колегите си от Окръжния съд в Добрич, че от събраните доказателства може да се обоснове извод за съпричастност към дейността, подозирана от прокуратурата.

Въпреки че не вижда опасност от укриване, настоящият съдебен състав е счел, че е реален рискът обвиняемият да извърши престъпление. За това от една страна говори предходната му съдимост с аналогичен характер. Сунай А. е трикратно осъждан в сравнително кратък период от време. От друга страна, свидетел е споделил, че във връзка с депозирани от него показания, му е оказан натиск от близък на обвиняемия.

С тези съображения Апелативен съд – Варна е потвърдил ареста на обвиняемия в разпространение на високорисково наркотично вещество Сунай А. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

източник: пресслужба на Апелативен съд-Варна

c