Водещи новини - дясно Общество Шабла

Бойни стрелби на български и сръбски летци на военния полигон Шабла

От днес до 11 юни българските летци и техните сръбски колеги ще проведат бойни стрелби и отстрели по светещи парашутни мишени на военния полигон Шабла, съобщават от Военно-въздушните сили. Излитанията и кацанията на летателните екипажи ще се осъществяват от летище Граф Игнатиево.

Днес ще бъде официалното откриване на съвместните бойни стрелби с международно участие „Шабла 2021”. В тях ще вземат участие формирования за ПВО от състава на Българската армия, СВ на САЩ в Европа и на Република Сърбия с общ личен състав до 1500 души. На 10 юни 2021 г. на ЗП на ВВС – Шабла ще се проведе Медиен ден с присъствие на високопоставени гости.

Предните дни три самолета МиГ-29 от 204-та авиобаза „Полковник-летец Миленко Павлович“, известна със старото си название Батайница, на сръбските Военновъздушни сили кацнаха на летище Граф Игнатиево за подготовка и участие в съвместни стрелби на зенитен полигон на ВВС – Шабла. Преди тях, с Ан-26 и Ми-17 от състава на ВВС на Република Сърбия, бяха транспортирани личен състав и техника за осигуряване на третото по ред участие на сръбските изтребители в стрелбите на българския полигон.

От днес до 11 юни  в района на Зенитен полигон край Шабла и прилежащата морска акватория ще бъдат проведени бойни стрелби с формированията за противовъздушна отбрана. С цел недопускане на инциденти по време на стрелбите временно се въвежда забрана за въздухоплаване и корабоплаване в морското и въздушно пространство от нос Дуранкулак до нос Калиакра.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *