Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Тризначките Александра, Микаела и Даная изпълниха с радост дома си в Добрич

Три малки момиченца проплакаха на 9 юли миналата година в Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич и внесоха радост в живота на своите родители. Това са вторите тризнаци, които се родиха в лечебното заведение през 2020 година, първите се появиха на бял свят в края на април.

Тризначките носят хубавите имена Александра, Микаела и Даная. За Про Нюз Добрич майка им Радостина Михайлова споделя, че са кръстени на двете баби и на единия дядо.

Радостина разказва, че е била определена да роди за края на юли, но нетърпеливите бебета се появяват на 9-и. Налага се да й направят секцио по спешност. Лекарят, който следи бременността й, е д-р Ивайло Петев, при когото е родила сина си. Не ражда обаче момичетата при него, защото е под карантина. Тризначките проплакват в ръцете на д-р Лъчезар Хаджиларски. Майката благодари на д-р Петев, на д-р Хаджиларски и на всички от АГ-отделение. По думите й са били много адекватни на цялата ситуация, която се е случила неочаквано.

Първа на бял свят се появява Александра с тегло 1 800 грама. Микаела е втора, тя е 1 700 грама. Даная се ражда най-малка - 1 450 грама, сега обаче е най-висока.

Радостина престоява в болницата колкото е по клинична пътека – четири дни. На 20-ия ден й дават първото дете – Микаела, а след три-четири дни и другите две. Заради пандемията жената вижда бебетата си преди да се приберат у дома само веднъж – в деня на раждането. Тя изказва големи благодарности за грижите, положени за момичетата й, в Отделението по неонатология – на началника д-р Йовка Тихонова и на целия екип. „Положиха наистина много адекватни грижи. Дадоха ми ги, както те казаха, превъзпитани и обучени, с режим за хранене и спане”, допълни жената.

Радостина и мъжът й Георги имат и по-голям син – Георги, който е четвъртокласник. Плановете им били да имат още едно дете. „Такава новина се приема доста стресиращо в първия момент, без да очакваш като ти кажат, че бебетата са три – споделя майката. - Аз принципно съм положително настроен човек, не съм се вглъбявала, не съм чела абсолютно нищо, бях спокойна. Съответно сега и децата са спокойни”.

Може и да звучи нескромно, но лично на мен не ми е трудно да гледам три бебета, споделя Радостина. Разказва, че те не са проблемни. Вечер като заспят в 21 часа се събуждат в 7 часа сутринта. Майка ми и баща ми много ми помагат в грижите, посочва жената. „Трудно е от финансова гледна точка – обяснява майката. – Държавата абсолютно нищо не ти дава. Майчинството е минимално, няма значение колко са децата, дали семейството е многочленно”. Мъжът й работи в частна фирма, преди майчинството Радостина е била сервитьорка. Споделя, че засега се справят финансово защото децата са малки, но като пораснат ще е трудно. Тя им приготвя храната, защото ако ги запише на Детска млечна кухня би трябвало само за нея да плаща по 6 лева на ден. Родителите на четирите деца живеят в голямо жилище и имат достатъчно място за отглеждането им.

Александра, Микаела и Даная са вече на 11 месеца. И трите момичета още не са проходили. Микаела, която е най-подвижна, върви с паяк. И трите не пълзят, но и първото ми дете не пълзеше, обяснява майката.

В момента тя е създала специална организация за отглеждането на бебетата. Радостина е студентка във втори курс в Колеж-Добрич, към Шуменския университет „Епископ Константин Преславски, специалност Начална училищна педагогика с английски език. „Реших, че няма да прекъсна, защото ако го направя после няма да намеря време да завърша” – обяснява жената. Тя редовно присъства на лекции, по думите й образованието й е важно, не иска просто да го има. Родителите й пристигат у тях в 7.30 часа и се грижат за децата до около 16 часа. След това майката поема втората смяна заедно с мъжа си Георги. „Баткото колкото помага, толкова и пречи – споделя Радостина. – Хората казват, че когато по принцип се роди второ дете, първото се чувства пренебрегнато. При нас няма такова нещо. Синът ми се радва на бебетата, носи ги, целува ги, прегръща ги”.  

Засега още не съм излизала на разходка сама с децата, винаги съм с таткото, разказва добричлийката. Обяснява, че количката за тризнаците е от партия ГЕРБ – единствените, които са им помогнали. Бившите депутати Даниела Димитрова и Пламен Манушев са дарили средства и за трите кушетки. Димитрова и до ден днешен ми помага, допълва жената.

„Въпреки че новината беше много стресираща и трудна за възприемане през цялата бременност сега не мога да си представя тези деца да ги няма – споделя Радостина. – Пожелавам на всеки едно такова невероятно щастие. Радвам се, че са добре. Пожелавам си ние да сме живи и здрави, за да ги отгледаме и те да станат добри хора. И да живеят в добра държава”.

c