Водещи новини Здраве

Директорът на МБАЛ-Добрич: Ваксините срещу Covid-19 са безопасни и ефективни

Д-р Георги Желязков: Рискът от усложнения при боледуване от COVID-19 е хилядократно пъти по-голям, отколкото при ваксинация

Д-р Георги Желязков е изпълнителен директор на МБАЛ Добрич. Той и съпругата му, която също е лекар, са едни от първите ваксинирали се в града. „Като екип в болницата основно се борим с най-големия проблем не само в национален, но и в световен мащаб – пандемията от COVID-19. Изключително е важно хората да са информирани за ваксинацията. Трябва да се имунизираме, защото ваксината преди всичко е живот“, споделя д-р Желязков и допълва: „Да, ваксината не гарантира, че няма да се срещнем с вируса, но е факт, че протичането на болестта при ваксинирани пациенти е в пъти по-леко от неваксинираните. Това е и основната идея на ваксините – когато срещнем врага, в случая коронавируса, да не се стига до болнично лечение, реанимационни грижи, или в най-лошия сценарий – да не бъде тази среща пагубна за нас“.

  • Въпросът, който най-много интересува хората – безопасни ли са ваксините?
  • Да, ваксините са безопасни и ефективни. Рискът от нежелани реакции след ваксинация е пренебрежимо малък на фона на резултатите, които ще постигнем с имунизацията срещу COVID-19.
  • Кои бяха Вашите причини, поради които се ваксинирахте срещу COVID-19?
  • Първата причина, разбира се, е семейството ми – жена ми, децата ми и родителите ми. Аз искам да бъда с тях и това е начинът, по който това може да се случи. Втората причина е, че като директор на болница трябва да давам пример на останалите. Именно затова аз и съпругата ми бяхме едни от първите желаещи, които се ваксинираха в Добрич. Родителите ми, които преболедуваха, също се имунизираха. Такава трябва да е практиката сред всички колеги – медицински и немедицински лица – ние трябва да дадем пример на хората, да се ваксинираме, да им покажем, че ваксините са безопасни и ефективни, за да можем да защитим и тях, и нашите близки.
  • Защо е важно възрастните хора да се ваксинират?
  • Обикновено това са хора с повече от едно заболяване, понякога с две, три, всяко от което е утежняващ фактор за развитието на тежък вариант на COVID-19. За съжаление, видяхме през последната година, че вирусът при възрастните хора протича много тежко, особено при пациенти с дългогодишни сърдечни и дихателни проблеми. Немалко пъти изходът при тях е фатален. Именно, за да избегнем това, е изключително важно възрастните да си поставят ваксината. Тя е оръжието, с което разполагаме, и трябва да го използваме. Препоръчвам на всички възрастни хора да се ваксинират срещу COVID-19!
  • Важно ли е младите хора да си поставят ваксина?
  • Разбира се! При младите хора най-често заболяването не протича толкова тежко, въпреки че през последната вълна видяхме и немалко такива случаи. Те обаче са основният преносител на вируса и застрашават здравето на своите родители, възрастни роднини и познати. Това би се променило ако се ваксинират.
  • Какво бихте казали на хората, които не вярват във ваксините срещу COVID-19?
  • Бих им казал да повярват, да се ваксинират, защото ваксината е средството, което, особено през последните 150 години, е спасявало човечеството – не само срещу коронавирусната инфекция, но и изобщо. Всички знаят какво значи детски паралич – полиомиелит – пагубна болест, която е изчезнала от лицето на земята именно благодарение на ваксинационен план, който е бил повсеместен. По същия начин, благодарение на ваксинацията, сега ще се справим и с COVID-19.

Министерство на здравеопазването

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *