Четвъртък, 02 май 2024

02.05.2024

Последвайте ни

Новият център „Европа Директно Добрич“ - информация от ЕС без посредници и фалшиви новини

Информационен център Европа Директно Добрич бе открит днес в Центъра за бизнес и култура в града. Това е един от 13-е в България и от 424 центъра от ново поколение в ЕС, създадени от Европейската комисия. Домакин на центъра и партньор на ЕК е Търговско-промишлената палата в Добрич.

На официалното откриване присъстваха кметът на Добрич Йордан Йорданов, Теодор Стойчев – ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България, Бойко Благоев – ръководител на отдел „Комуникации“ в представителството на ЕК в България, Лъчезар Росенов – председател на ТПП – Добрич, партньори на Палатата и др.

Благодарение на мрежата Европа Директно гражданите на нашата област ще имат още по-лесен и пряк достъп до информация за Европейския съюз. Целта на тези центрове е да укрепят важната връзка между институциите на ЕС и гражданите, независимо къде живеят те. Офисите предоставят информация за политиките, решенията и възможностите, които дава ЕС. Има и обратна връзка – чрез центровете до Съюза стигат наболелите граждански проблеми.

„Много граждани не разбират какво правят ЕС и неговите органи, какви са политиките – тези неща не стигат до хората. Затова са разкрити центровете, в България те присъстват от 2008 година. Сега ТПП - Добрич успя да се пребори и в продължение на 5 години такъв център ще има и в Добрич. Гражданите ще могат да получават директно и без посредници информация, без изкривяване и без фалшиви новини“, заяви при откриването Лъчезар Росенов.

Кметът Йордан Йорданов посочи, че чрез откриването на центъра Европа ще стига по-близо до гражданите. „Това е изключително важно, защото е ясно колко трудно е да се реализират проекти без подкрепата и програмите на ЕС. За нас е важно да имаме истинската и важната информация директно от Европейския парламент и Европейската комисия“, изтъкна Йорданов.

Теодор Стойчев заяви, че ще се работи за организирането на повече събития , за да се информират гражданите на Добрич и областта по-добре за това какво прави ЕС и да се възползват от различните възможности. „ЕС всъщност е в Добрич отдавна – показват го табелите с реализираните европроекти в града“, посочи Стойчев.

Официално бе прерязана лентата на новия Център, а в градинката пред сградата бе посадено дърво от рода фотиния.

Пред журналисти Стойчев сподели, че има различни сили, които разпространяват най-различна пропаганда срещу ЕС, като в много от случаите тя е платена. „Много хора вярват в нея и я разпространяват. Борбата с фалшивите новини е много трудна – това зависи от всеки от нас, всеки трябва да има елементарна хигиена на информационното ползване, особено в ерата на интернет. Всичко трябва да се проверява поне от още един източник“, каза Стойчев и даде пример с фалшива новина, разпространявана от руски сайтове, че Европейският парламент  забранява православието.

„Създадохме видеоуроци, които припокриват предмета гражданско образование, засягат и медийната грамотност. Младите хора знаят как да разпознават фалшивите новини и как да търсят достоверни източници, да направят информиран избор откъде да получат информация. Така те много по-рядко ще стават жертва на дезинформация. Институциите в Брюксел работят и с големите интернет платформи, има различни проекти за проверка на фактите, разпространяваме редовен бюлетин с информация от европейските институции и това е първото място, където трябва да се търсят отговори“, допълни по темата Бойко Благоев.

c