Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Добрич се преклони пред подвига на Ботев и падналите за свободата на България

С общоградско поклонение и поднасяне на венци и цветя Добрич се преклони пред подвига на Христо Ботев и падналите за свободата и независимостта на България. Проявата се състоя пред паметника на революционера в двора на ОУ „Христо Ботев”, което днес чества своя патронен празник. Присъстваха кметът Йордан Йорданов, областният управител Васил Карапанчев, председателят на Общинския съвет Нивелин Радичков, почетни граждани на Добрич, представители на организации и политически сили, граждани, ученици.

Слово за Христо Ботев произнесе преподавателят по Български език и литература в едноименното училище Димитрина Костова. В него тя каза: „Не знам с абсолютна сигурност дали съществува раят. Но ако него го има Ботев със сигурност е там. Не заради таланта си, не заради живота си, а заради саможертвата. Една единствена причина. Дори и най-зловещият символ на злото е безсилен пред нея. Саможертвата. Тя е свещено дело и означава всичко. Да се простиш  с любовта си - Венета. Да се откажеш от бащинството – Иванка. Да се сбогуваш с живота си толкова млад и обещаващ. Да се отречеш от светлината, за да върнеш слънцето в живота на народа си… Ботев все още не е канонизиран от църквата, но е с ореол на светец в душата на всеки българин от народа си ”.

Кметът Йордан Йорданов честити патронния празник на ОУ „Христо Ботев”. „Благодаря ви за това, че години наред заедно спазваме и помним традициите – каза той. – Вярвайте, без вас нямаше да можем да ги предаваме в бъдещето и те наистина да останат в нашите сърца”. Градоначалникът допълни: „Дълбок поклон пред всички герои за това днес България да е свободна. И, разбира се, най-важното да ги помним. Поклон”.

Ученици от 6 клас на ОУ „Христо Ботев” представиха направени от тях проучвания, свързани с малко известни факти за Ботев, неговата чета, учителската и журналистическата му дейност. Вокална група „Сребърни звездички” изпълни химна на учебното заведение „С духа на Ботев”. Присъстващите сведоха глава и почетоха с едноминутно мълчание паметта на героите. Признателните потомци поднесоха венци и цветя на паметника на Христо Ботев.

c