Водещи новини - дясно Култура Общество

145 години памет: В Каварна сведоха глави пред безсмъртната саможертва на Христо Ботев

Каварна се преклони пред паметта на великия български поет, публицист, революционер и родолюбец Христо Ботев

С Общоградско поклонение пред паметника на Христо Ботев в градския парк на Каварна, бе отбелязан  Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Директорът на Исторически музей – Каварна – Пенко Георгиев,  се обърна с думите :

” Втори юни е денят, в който с чувство на признателност свеждаме глави пред подвига на хилядите наши сънародници, дали живота си за Отечеството. Втори юни е Денят на Ботев, защото именно на този ден, преди 145 години гениалният поет и патриот славно загина като водач на чета от 205 български герои. С подвига си той дава най-ярките измерения за пример за саможертва и безкористно посвещаване на родината! Името на Ботев е нарицателно, както и думите му:“ Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира….“.  Нека пазим нашата идентичност и сила на българския дух, за да продължи Каварна да заема достойно място в родната история!“.

Вeнци и цвeтя пpeд пaмeтникa на Христо Ботев се поднесоха от Община Каварна, Общински съвет – Каварна, Исторически музей – Каварна, общинска администрация, учители, ученици, граждани и политически партии.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *