Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Абитуриентите на СУ „Хр. Смирненски” в Оброчище поемат по своя житейски път

13 абитуриенти изпраща тази година СУ „Христо Смирненски” в балчишкото село Оброчище, съобщи за Про Нюз Добрич директорът Павлина Стоянова. Те са в специалност Производство на кулинарни изделия и напитки, професия Готвач.

Официалното изпращане на завършващите беше на 11 май – в деня на светите братя Кирил и Методий. В двора на училището се състоя мило тържество. Специален поздрав към абитуриентите отправиха ученици от 5 и 8 клас. Зрелостниците пък поздравиха своите учители и им връчиха специално направени грамоти.

Отличниците на СУ „Христо Смирненски” са четирима. Те получиха специални грамоти от училището и парични награди от Община Балчик. Паричен стимул от Общината има и за социално слабите абитуриенти.

Сред абитуриентите със сигурност трима ще кандидатстват, за да продължат своето образование, сподели Павлина Стоянова. Те са се насочили към Военноморското училище във Варна, Техническия университет във Варна и Великотърновския университет. По думите на директора голяма част от завършващите успяват да се реализират с професията, която изучават. Живеем в такъв район, че наученото в училище им е доста полезно за по-нататъшната реализация, коментира тя. По думите повечето от възпитаници на СУ „Христо Смирненски” започват работа в Албена, Балчик, Кранево, Златни пясъци.

Стоянова смята, че 80-90 процента от завършващите са се справили на държавните зрелостни изпити. „Надяваме се на много добри оценки, дори отлични”, каза тя.

Винаги изпращането на абитуриенти или ученици след 7 клас навява в мен носталгични чувства, каза директорът. Сподели: „От една страна се радвам, че от тук нататък техният път продължава в друга посока, реализират своите мечти. Но от друга страна изпращаме хубави ученици и винаги изпитваме тъга за това, че напускат училището”.

На абитуриентите директорът на СУ „Христо Смирненски” пожелава на първо място да бъдат здрави и смели в действията си, да вярва в себе си. „Надявам се и вярвам, че те ще успеят. Пожелавам им да разчитат преди всичко на знанията и уменията си. Да уважават и да не забравят учителите си, да обичат своите родители. И винаги да ни помнят с добро – както ние тях, така и те нас”, каза още Павлина Стоянова.

c