Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Продължава приемът на документи по антикризисните мерки за заетост – вижте сроковете

Продължава срокът на действие на общо четири мерки за запазване на заетостта, осигуряване на нова заетост и за подкрепа на семействата заради пандемията, реализирани по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, информират от Агенцията по заетостта. Допълнително финансиране, осигурено с Постановление на МС от 07.05.2021 г.  дава възможност мерките да се изпълняват до посочените срокове.

За Mярката „Краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от COVID-19” приемът на документи е до 31 май. Тя е за предоставяне подкрепа на предприятия и самоосигуряващи се лица, чиято икономическа дейност е директно засегната от неблагоприятното въздействие на наложилото се в страната извънредно положение, предизвикано от пандемията с коронавирус COVID-19.  По мярката се подкрепят работодатели чрез предоставяне на компенсации на част от работната заплата и дължимите данъчни и осигурителни вноски за сметка на осигурителя и осигуреното лице в размер на 290 лв.

До 31 май ще могат да се подават документи и по Програмата „Родители в заетост”, която осигурява детегледачи.

До края на месец юни продължава подаването на заявления от работодатели по Мярката „Запази ме” за компенсиране на работниците от затворените бизнеси със 75% от техния осигурителен доход.

Продължава и Мярката „Заетост за теб“, с която се подпомагат работодатели да разкриват нови работни места и да назначават безработни за период до 6 месеца, като се покрива минималната работна заплата и осигуровките към нея. До момента по програмата са разкрити близо 20 000 нови работни места. С допълнителните средства може да бъдат разкрити още 11 000 работни места. По проекта ще се приемат заявки до изчерпване на финансовия ресурс.

Агенцията по заетостта напомня на работодателите, че до 15 юни 2021 г. могат да кандидатстват и за получаване на средства по мярката „60/40”. По тази мярка се изплащат средства за запазване на заетостта през месеците април и май 2021 г. на фирми от почти всички сектори от икономиката, чиито приходи от продажби са намалели с над 20% спрямо усреднените приходи за 2019 г.

c