Петък, 03 май 2024

03.05.2024

Последвайте ни

Без бонус от 1000 лв. за лекар при сигнал от пациент за отказана Ковид ваксина

Предвижда се до два месеца, чрез приложение, всеки пациент да има право да получава информация за здравното си досие. Това съобщи днес проф. Петко Салчев - управител на Национална здравноосигурителна каса /НЗОК/ .

„Общопрактикуващите лекари получават 1000 лева не за работа на първа линия, а пари, които ние превеждаме, защото работят в рискова среда. Ако общопрактикуващ лекар откаже на лице в неговата листа да приложи ваксина, той нарушава както националната програма, така и договора, който е сключен, че трябва да осигурява съответното лице с ваксина. При такова оплакване от здравноосигуреното лице, ние ще направим проверка и ако е истина, ще прекратим изплащането на тези пари на съответния лекар“, обясни той. 

„Това, което предвиждаме в най-скоро време, е всеки пациент в рамките до два месеца да има право да получава на телефона си чрез приложение информация за здравното си досие и да изпраща обратна връзка“, обяви управителят на НЗОК. Проф. Петко Салчев добави, че приложението ще е свързано и с електронните рецепти и регистрацията ще става чрез сайта. 

От Министерство на здравеопазването днес потвърдиха, че България има готовност за въвеждане цифров зелен сертификат за ваксинация срещу COVID-19 - одобрен единен стандарт в стартиращата от началото на юли т.г. интегрирана информационна система в Европейския съюз.

c