Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Около 3 000 лева харчи средно заможно семейство от Добрич за бала на детето си

Пред прага сме на едни от най-вълнуващите моменти за младите хора в живота им – абитуриентския бал. От утре площадите и улиците в област Добрич ще бъдат огласени от традиционното броене от 1 до 12. Завършващите ще дефилират като истински модни икони – с красиви и стилни тоалети, с модерни прически и атрактивни аксесоари. Колко струва обаче това удоволствие за родителите на зрелостниците, какви са модните тенденции и правят ли се още пищни тържества се опита да разбере Про Нюз Добрич. За това разказаха родителите на двама абитуриенти – момче и момиче от Добрич.

Подготовката за бала започна през януари, ходихме във Варна, за да си търсим рокля, сподели майката на абитуриентка. Тя допълни, че не са проверявали в Добрич и не знае дали се предлагат подходящи официални тоалети. По думите й във Варна са доста бутиците, които предлагат елегантни рокли. Посочи, че тази година модерни са дългите рокли с бюстие, късите не се предпочитат. Наблюденията й са, че като цвят младите дами си падат по розово, лилаво и сиво-зелено. Дантелата продължава да е сред предпочитаните материи. Специално дъщерята й е заложила на дълга рокля с бюстие със седем вида блестящ тюл, които са доставени от Дубай, има и дантела.

Освен за балната вечер момичето е било и със специален тоалет и на фотосесията. Заложило е на червен костюм от панталон със сако. По думите на майката на изпращането доста от абитуриентките са били с панталони. Имало е и такива, които са заложили на рокли, но предимно къси, не дълги както за балната вечер.

Естествено, за бала младите дами залагат и на модни прически, маникюр, изкуствени мигли… Добричлийката разказа, че те са наблегнали на прическата, маникюра и грима. В балната вечер дъщеря й ще бъде с коса с бижу на една страна на букли. По принцип тази година буклите са модерни, като в някои от случаите косите са вдигнати. Маникюрът на зрелостничката ще е с цвета на роклята. Като допълнение към тоалета ще са колие, обеци и гривна. Младите момичета наблягат на среброто, каза жената.

Наблюденията на майката на абитуриентката са, че повечето зрелостнички предпочитат в балната си вечер са на високи тънки токчета. Лично нейната дъщеря ще е със затворени обувки, които са поръчани по интернет. По думите на жената специално за роклите малко хора предпочитат да пазаруват от различни сайтове. По-добре е да пробваш, да видиш как стои, налага се да се ходи и на проби, обясни тя.

Добричлийката сподели, че семейното им събиране ще е в ресторант. Ще бъдат спазени ограниченията – на маса ще бъдат по шест души. Празнуващите ще се съобразят и с работното време – тържеството ще е до 23 часа. Наблюденията на майката на абитуриентката са, че въпреки противоепидемичните мерки, които трябва да се спазват в заведенията, повече родители предпочитат да са на ресторант. Но заради ограниченията празненствата няма да са толкова пищни и с многобройни гости както в годините преди пандемията.

Роклята на дъщеря ми струва 836 лева, сподели събеседничката ми. Тя допълни, че всички разходи по бала им излизат около 3 000 лева, а може и повече. По думите й те са средно заможно семейство. „До колкото са ни възможностите – до там”, посочи жената.

Сравнително по-лесно се справят с подготовката за бала и съпътстващите го прояви родителите на момчетата. Майката на абитуриент разказа, че облеклата му за различните вечери са купени от Добрич, не се е наложило да ходят във Варна или друг град. Приготвени са три тоалета – за балната вечер, за изпращането и за семейното събиране. На бала си зрелостникът ще е с костюм, риза, елече и папийонка. На изпращането е бил с риза и панталон. За семейното събиране ще е със сако и панталон. „Всяка майка се старае да направи най-доброто за детето си”, сподели жената.

По думите й повечето младежи наблягат на спортно елегантните облекла, за да могат да ги носят и след бала. Обясни, че предпочитани тази година са тъмните костюми – основно в тъмно синьо и черно. Ризите са в различни цветове – жълти, червени и други. Жената сподели, че 40 процента от младежите от класа на сина й ще са с папийонки – тъй като са носили вратовръзки с училищните си униформи.

Според добричлийката момче абитуриент е напълно възможно да бъде облечено само в Добрич. Лично те са закупили тоалетите от три магазина. По думите й е отишла една минимална заплата. Тя разказа, че има и много по-заможни семейства, които са приготвили децата си за празничните събития, пазарувайки от Варна и други градове. „Аз съм самотен родител и не мога да си позволя много. А и не виждам смисъла да се дават толкова много пари за нещо, което после ще стои в гардероба и няма да има къде да се облече”, сподели жената.  

От информацията, която има и от други родители, тази година семейните тържества ще бъдат много по-скромни от предходни. Причина за това са ограниченията, които са наложени в заведенията заради пандемията. „Хората се страхуват, ще се съберат с най-близките си”, показват наблюденията й. Семейното тържество за сина й ще е у дома. Жената сподели, че и други предпочитат семейната обстановка, защото е по-спокойно, не се налага да се спазва дистанция. „А в ресторанта – едните на единия край, другите на другия, въобще няма да е комфортно”, каза тя.

Снимка архив

c