Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Без шествие на 24 май в Добрич, празнична програма на центъра

„Тази година 24 май в Добрич отново ще бъде отбелязан по по-различен начин, без шествие на ученици и учители. Това стана ясно на брифинг на заместник-кмета по хуманитарни дейности д-р Емилия Баева, на който тя обяви как в града ще се отбележи Денят на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и славянската книжовност.

Стана ясно, че решението да няма шествие е взето след консултация с екипа, с директорите на училищата. Целта е да се спазват противоепидемичните мерки, тъй като при шествие струпването на ученици, на техните родители е много голямо, обясни д-р Баева.

„Тази година е изключително трудна, напрегната и различна учебна година. Не можем да не отбележим празника“, каза д-р Баева. Тя припомни, че миналата година честването беше виртуално.

Тази година програмата предвижда от 9,45 до 10 ч. поднасяне на цветя на паметника на Светите братя Кирил и Методий. В 10 часа започва общоградското тържество. По традиция началото ще бъде поставено със стихотворението „Аз съм българче“. То ще бъде изпълнено от ученичка от частно училище „Мария Монтесори“, а възпитаничка на ОУ „Хан Аспарух“ ще рецитира стихотворението Кирил и Методий. Водещи на празника ще бъдат двама абитуриенти – Александър Петров от ЕГ „Гео Милев“ и Татяна Иванова от ЧПГТ „Райко Цончев“. Ще се състои и ритуалът по предаване на знамената от випуск 2021 на випуск 2022.

Празничната програма ще завърши с връчването на грамоти и плакети на училища и детски градини, които имат юбилей, както и на 32 изявени педагози по предложение на педагогическите съвети.   

Въвежда се нова традиция и ще бъдат отличени по повод придобиване право на пенсия и преустановяване на активна преподавателска дейност ще получат плакети директори, които са се пенсионирали през тази учебна година – Мария Нейчева - ДГ № 18 „Дора Габе”, Павлина Димитрова - ДГ № 9 „Пчеличка”, Милена Иванова - Езикова гимназия „Гео Милев”, Нели Торбатова – Директор на ОУ „Христо Ботев”.

От 10,45 до 12 часа продължава традицията за Караул на паметта. На този празник той ще е от ученици на Средно училище „П. Р. Славейков“. Шатрата ще бъде до паметника на светите братя.

c