Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Отбелязваме Международния ден на музеите

На 18 май се отбелязва Международният ден на музеите и галериите и професионалният празник на работещите в тези културни институции. Този ден за първи път се чества през 1978 година. Решението е взето година по-рано в Москва, на ХІ-ата генерална конференция на Международния съвет на музеите. Думата “музей” идва от латинската дума “museum”, която е от гръцки произход и произлиза от “mouseion”. “Mouseion” било мястото,  понякога храм, което било посветено на музите, покровителките на изкуствата в гръцката митология.

В музеите се събират, пазят и излагат предмети, образи и текстове, свързани с определена епоха или сфера. В модерната си форма музеят възниква като индивидуална колекция от предмети на аристократи през Ренесанса. Националната държава превръща музеите в стожер на своята културна идентичност. Днес, когато светът е движен от глобализацията, музеят е превърнат в главно средство за привличане на туристи.

В цял свят на този ден служителите на музеите и галериите празнуват своя професионален празник, като организират най-различни културни събития.

c