Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

ВАС потвърди конфликт на интереси на главния архитект на Шабла, глобата е 10 000 лева

Върховният административен съд (ВАС) остави в сила решението на КПКОНПИ за установен конфликт на интереси по отношение на Татяна Нейкова - главен архитект на Община Шабла, съобщиха от пресцентъра на комисията.

Съдът е оставил в сила и наложената от нея глоба в размер на 10 000 лв. на Нейкова.

Глобиха главния архитект на Шабла за конфликт на интереси

КПКОНПИ е установила, че като главен архитект на Община Шабла, Нейкова е одобрила инвестиционен проект и е издала разрешение за строеж на двуетажна жилищна сграда през 2013 г. в курортния комплекс на с. Тюленово. Сградата е на "първа линия", непосредствено до бреговата ивица. През 2016 г. собственикът, на чието име е било издадено разрешението, е продал имота на сина на арх. Нейкова.

На 2 януари 2019 г., след съответна молба, още през същия ден главният архитект на община Шабла е презаверила издаденото през 2013 г. разрешение за строеж, вече с титуляр нейния син, по отношение на срока на завършване на строителството.

Главният архитект на Шабла помагала на сина си да строи на брега на Тюленово

На 23 август 2019 г. синът на Нейкова е подал друго искане - за увеличаване на застроената площ на обекта (313 кв. м.). Исканите корекции са били одобрени от главния архитект на Община Шабла - майка на новия собственик, с нейна заповед от 26 август 2019 г.

На 28 май 2020 г. КПКОНПИ е установила конфликт на интереси за това, че в качеството си на лице, заемащо висша публична длъжност, арх. Нейкова е действала в частен интерес на свързано с нея лице - нейният син, като е презаверила документите за разрешение за строеж и като е одобрила увеличаването на застроената площ на обекта.

c