Култура Общество

С музикално-поетична класика дуото Братоев-Гюлева гостува в Добрич

Камерното дуо Братоев – Гюлева ще представят на 27 май концертната класика “Музикално-поетични паралели – България-Франция”.

в Огледална зала „Нели Божкова“ Божидар Братоев (цигулка) и Валентина Гюлева (пиано) ще поднесат на публиката в Добрич подбраната сценична продукция, като “по този начин ще засвидетелстват уважението си към всички ценители на класическата музика”, съобщиха от Община град Добрич – организатори на събитието. „МУЗИКАЛНО – ПОЕТИЧНИ ПАРАЛЕЛИ БЪЛГАРИЯ –  ФРАНЦИЯ“ включва образци от световната музикална и поетична класика.  

“Още като участници в Седмица на камерната музика през 2015 година те изказват възхищението си от ерудираността на нашата публика и от топлия прием на стойностните програми, които предлагат. В знак на подкрепа на младите таланти, проф. Братоев като педагог и член на журито на международния конкурс „Надежди, таланти, майстори“, Добрич 2016 г. връчи лични парични награди на деца извън класирането. Тази година след блестящото им турне в страната, няма да пропуснат и Добрич. Дуото е добре познато на музикалната общественост като виртуозни изпълнители с активна концертна дейност не само в България, но и в цяла Европа.”

Божидар Братоев – цигулка, Монако

Божидар Братоев, цигулар и диригент е роден в София. Завършва с отличен успех Музикалната гимназия и НМА София  в класа на проф. Е. Камиларов и Д. Шнайдерман. През 1968 г. участва в майсторски клас на Леонид Коган в Охрид, а през 1975 г. специализира в Петербургската  Kонсерватория при известния цигулар и педагог Михаил Вайман. Като член, а по-късно и един от солистите на Българския камерен оркестър (1967–1970 г.) гастролира с Камиларов и Шнайдерман в многобройни европейски страни. От 1970 до 1983 година е концертмайстор на Оркестъра на РТВ Скопие, с който като солист интерпретира и записва многобройни произведения. Паралелно концертира като солист и със симфоничните оркестри на Белград, Любляна, Загреб, Нови Сад,  Скопие. От 1983 г.  живее във Франция. Концертмайстор на Камерния оркестър в Клермон-Феран, през 1986 година става директор на Националния камерен оркестър  Тулуза, с който постига големи успехи, между които “Grand Prix” на Френската Академия. От 1989 г. работи в Монако, където води престижния клавирен квинтет “ПРО АРТЕ” от Монте-Карло. Същевременно ръководи и “Ансамбъл АРТИС”, съставен от млади солисти и талантливи музиканти от Монако. Професор в Музикалната академия “Принц Рение III” – Монако.

Валентина Гюлева завършва с отличие Музикалното училище в Пловдив и продължава своето обучение в Националната музикална академия в София в класа по пиано на доц. Г. Белчева. Специализира в Руската Музикална Академия (Москва) при проф. Л. Булатова (пиано) и при проф. Ал. Алексеев (история на клавирното изкуство). Като солов и камерен изпълнител участвува в международни майсторски курсове (Ваймар, Прага). Изучава интерпретация на съвременна чешка музика при проф. Карел Яндера (Бърно). Професионалната активност на Валентина Гюлева се осъществява в областта на концертната, педагогическата и научно-изследователската дейност. Концертира като солов и камерен изпълнител, чийто репертоар включва произведения от всички епохи и стилове, и в който се акцентира върху творби на класическата музика, които рядко звучат на българска сцена. В него тя посвещава специално място на музиката на ХХ век и особено на българското творчество за пиано, реализирайки първите за България изпълнения на редица произведения от европейски и български композитори. Публикува редица научни изследвания в областта на интерпретацията, клавирната педагогика и историята на пианото, сред които две монографии: „Листа от албума – изпълнителски ракурси към клавирното творчество на Николай Стойков” и „За явните и тайни послания на токатите за клавир от Й. С. Бах“.

В програмата

  • Андре ШЕНИЕ: Епиграма – Жан-Мари ЛЬОКЛЕР: Соната в ре мажор;
  • Шарл БОДЛЕР: Жената (в превод на Гео Милев) – Ернест ШОСОН: Поема оп.25;
  • Димчо ДЕБЕЛЯНОВ: Черна песен – Георги ЗЛАТЕВ-ЧЕРКИН: Севдана;
  • Пол ВЕРЛЕН: Лунна светлина – Клод ДЕБЮСИ: Лунна светлина;
  • Виктор ЮГО: Единство – Морис РАВЕЛ: Вокализа във форма на Хабанера;
  • Светлана Попова: Шевици – Петко СТАЙНОВ: „Ръченица“ от сюитата „Тракийски танци“;
  • Стефан МАЛАРМЕ: Морски бриз – Камий СЕН-САНС: Интродукция и Рондо капричиозо оп.28;
  • Иван ВАЗОВ: Де е България ? – Панчо ВЛАДИГЕРОВ: Българска рапсодия „Вардар“ оп.16

Датата на за концерта е 27 май, четвъртък от 18.30 ч. в Огледална зала „Нели Божкова“, а входът е без билети.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *