Водещи новини Политика

БСП и ДПС не се разбраха за секретарското място в новата РИК в Добрич, решава ЦИК

Политическите партии и коалиции отново не постигнаха съгласие за ръководните длъжности в Районната избирателна комисия в Добрич. Областният управител Красимир Кирилов ще изпрати в ЦИК документите за назначаване на комисията, съобщиха от пресцентъра на областната управа.

В консултациите участваха представители на парламентарно представените партии и коалиции – Коалиция „ГЕРБ – СДС“, ПП „Има такъв народ“, Коалиция „БСП за България“, ПП „Движение за права и свободи“, Коалиция „Демократична България – Обединение“ и Коалиция „Изправи се! Мутри вън!“

Съставът на РИК трябва да е с общ брой от 13 членове, включително председател, двама заместник-председатели, секретар и членове, като съотношението между партиите и коалициите е: коалиция „ГЕРБ – СДС“ – 4 членове,  ПП „Има такъв народ“ – 3 членове; коалиция „БСП за България“ – 2 членове; ПП „Движение за права и свободи“ – 2 членове; коалиция „Демократична България – Обединение“ – 1 член; и коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ – 1 член“.

Коалиция „ГЕРБ – СДС“ заявиха, че искат да заемат поста председател на РИК и предлагат Цонка Велкова. От ПП „Има такъв народ“ пожелаха техен представител да заеме една от двете позиции зам.-председател на РИК. Коалиция „БСП за България“ заявиха желание поста секретар да бъде за представител на политическата сила. Такова желание заяви и представителят на ПП ДПС, който посочи, че в ЦИК партията има тази позиция и изрази становище, че е редно и в РИК разпределението да бъде спазено. От коалиция „Демократична България – Обединение“ заявиха, че нямат претенции за някой от ръководните постове в комисията и предлагат член. Представител на коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ заяви, че не е съгласен с предложението на коалиция „ГЕРБ – СДС“ и пожела техен представител да заеме председателското място в РИК.

Стана ясно, че нито една политическа сила не е  направила заявка за втория пост на зам.-председател на РИК, в резултат на което от „Демократична България – Обединение“ заявиха, че нямат против да заемат поста, но ако коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ имат желание, то те не са против. Това предложение срещна подкрепа от всички политически сили, като спорна и обект на нови дискусии остана позицията на секретар на Районна избирателна комисия.

Областният управител Красимир Кирилов припомни, че ако не се постигне консенсус, то документите с протокол от проведените консултации ще бъдат изпратени в Централна избирателна комисия, която да вземе решение за състава на РИК и разпределение на длъжностите и обяви 10 минути почивка.

След почивката Кирилов отново възобнови заседанието като се обърна първо към двете политически сили, имащи желание техен представител да е секретар на РИК – коалиция „БСП за България“ и ПП ДПС. Представителите и на двете политически сили потвърдиха желанието си категорично. След това Кр. Кирилов припомни на участниците в консултации какви предложения са били направени – за председател от коалиция „ГЕРБ – СДС“, за зам.-председатели от ПП „Има такъв народ“ и коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ и за секретар – от ПП ДПС и коалиция „БСП за България“. Тъй като не постъпиха нови предложения, нито възражения срещу така представените факти от нито една политическа сила, областният управител Красимир Кирилов обяви, че закрива консултациите и съобщи, че постъпилите документи от политическите сили заедно с протокол от проведените консултации ще бъдат изпратени в Централна избирателна комисия за служебно назначаване на РИК Добрич за предстоящите парламентарни избори.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *