Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

С успех 6.00 Александър Петров от Добрич е устремен към Медицината

„За мен наградата „Йордан Парушев” е изключително удоволствие и много голяма отговорност. Но няма да излъжа – очаквах я, защото все пак съм постигнал някакви успехи през петте години, през които съм в гимназията. Радвам се, горд съм с постигнатото и смятам, че има още много нови върхове, които мога да покоря”. Това сподели за Про Нюз Добрич Александър Петров от 12 а клас на ЕГ „Гео Милев” в Добрич, един от носителите на наградата „Йордан Парушев”.

Той смята, че е преценено да бъде отличен заради комплексните му успехи – в областта на музиката, поезията и постиженията от олимпиади и състезания. Александър завършва с успех 6.00. Очаква много добър резултат и от матурите. Освен в Държавния зрелостен изпит по български език той ще покаже знания и по немски език.

Абитуриентът се занимава с поп пеене от около 15 години при различни преподаватели. Започва при вокалния педагог Стефка Димитрова, на която е много благодарен за първите стъпки. Благодарности изказва и на Божана Байчева от Студио за поп-рок певци „Сарандев”, на Аления Иванова от Арт-център „Палитра”, на Елена Карабельова от „Сарандев” и на доц. Алис Боварян - преподавател в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров". През 2016 година участва на полуфинала на селекцията за детска песен за „Еврозивия”, а през 2014 – във формата на Нова телевизия „Големите надежди”. Има първи награди от международни конкурси в Беларус, Молдова, Румъния и други. В България печели Гран При от Международния конкурс „Речни ноти” в Тутракан и от „Морски звездички” във Варна, първа награда от „Звездици за Лора” в Свищов, от „Дунавски звезди” в Силистра и други.

Успехите си в областта на поезията Александър постига в Клуба за творческо писане „Литературната къща” с ръководител Генка Петрова. Сред отличията му са първа награда от конкурса „Жената – любима и майка” през 2019 година, първа награда от „Възкресения”, поименна награда от „Искри” на Българското национално радио, първа награда от конкурс за Левски в Поморие и много други.

Успехи младежът постига и по различни предмети. Тази година става трети на Областен кръг на олимпиадата по немски език, предни години се е класирал за национален кръг, където се е представял достойно и е достигал до 14 място. М. г. печели трето място на Областния кръг на олимпиадата по химия. На 13 място е на Национално многоезично състезание през 2019 година в Ловеч.

„Езикова гимназия беше много интересно приключение – сподели Александър. - Определено се научих да работя в екип, с различни хора, научих се на търпимост, да работя под напрежение, за което съм много благодарен, защото това е много важно и ще ми трябва в университета и специалността, към която съм се насочил”. Абитуриентът посочи, че в гимназията се е научил, че резултатите се постигат с много труд.

Зрелостникът ще кандидатства Медицина в София и Варна. Надява се на добри резултати. Младежът призна, че въпреки че музиката и поезията са неотлъчна част от ежедневието му е решил да заложи на сигурна професия и се чувства най-сигурен в химията като наука, постепенно се запалва и интересът му към биологията.

На своите съвипускници той пожелава първо здраве. „Да си намерят своята ниша, нещото, в което са добри и да дават всичко от себе си в тази посока. Не трябва да се отказват, защото ще бъде трудно по пътя, но ако беше лесно нямаше да и интересно, любопитно и интригуващо”, е посланието на абитуриентът.

c