Четвъртък, 09 май 2024

09.05.2024

Последвайте ни

Ясни са победителите от Националната надпревара "Горски многобой" край Балчик

Големият победител в тазгодишното издание на състезанието „Горски многобой“ са състезателите на Националната професионална гимназия по горско стопанство „Христо Ботев“-Велинград. Спортното еко предизвикателство се проведе от 10 до 12 май на територията на ДЛС-Балчик. 

Сребърните медали заслужено отидоха при учениците от НПГГД-Тетевен, а бронзовите при възпитаниците на ППГ-Берковица. Девет отбора, от професионални гимназии по горско стопанство от цялата страна, мериха сили в шест отделни дисциплини, като учениците показаха, че се справят еднакво добре при залесяването, разпознаването на дървесните видове и животни, риболова, стрелбата с пневматична пушка и други дейности в горите. Освен медали състезателите спечелиха много награди от спонсорите на проявата, а 19-годишната Мария Златкова от Берковица, която беше единствената жена в тазгодишното издание на многобоя, получи и още един бонус от директора на ДЛС-Балчик инж. Калинка Тодорова. Ученичката, която грабна всички с уменията и чара си, ще се радва на едноседмична почивка за двама в Балчик.

Всеки един етап от състезанието бе оценяван от комисия с представители на ЛТУ, СИДП, ДЛС-Балчик, ИАГ, РДГ-Варна, ЛРД и лицензирани изпитващи. Учениците от всички отбори показаха завидни знания и умения, което им дава шанс още тази есен да станат студенти в Лестотехническия университет в София.

Домакин на Националното състезание „Горски многобой“ бе Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“ във Варна. Учителите от гимназията за първи път организират подобна надпревара на своя територия, но се справиха отлично на всеки един от етапите. В подготовката на проявата, състезателното трасе и всички пунктове по него безценна бе помощта на целия екип на ДЛС-Балчик и ръководството на СИДП.

Ето как изглежда и крайно класиране на „Горски многобой“ 2021 ↓

източник: СИДП

c