Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Сръбски китарен квартет от студенти – на сцената в зала „Добрич“ тази вечер

Концерт на Китарен квартет „4G`s“ от Сърбия с ръководител Братислав Златкович е днешното събитие в рамките на Седмицата на камерната музика. Началният час е 18.30 ч. в Концертна зала „Добрич“.

Квартетът е в състав Милош Вукович, Стефан Миленкович, Павле Жаркич и Стефан Деянович. Те са студенти във Факултета по изкуствата на Университета в Ниш, Сърбия. Техен ръководител е композиторът и професор по камерна музика Братислав Златкович. Макар и създаден като състав сравнително скоро - през октомври 2018 г., ентусиазмът и талантът им носят успех при всяко участие.

Интересът към този тип камерна музика и то изпълнена с финес и по оригинален начин предопределя наситената им концертна дейност. Засега тя е в Сърбия и България, но на престижни музикални форуми провеждани в Голяма зала на Косовска Митровица (Сърбия), Галерия на културния център на Войводината в Нови Сад (Сърбия), Концертно-експозиционна зала на Факултета по изкуства в Ниш (Сърбия), където събитието е организирано от Сръбската академия на науката и изкуството.

Имали са концерти и в залата на Симфоничния оркестър на Ниш, в Кралската зала на Университета в Ниш, както и в Синагогата в града. Участието им в X Международен младежки фестивал в Балчик им носи признанието за голям принос към тази проява. Изнасяли са концерти и в читалище „Братство" в Кюстендил; в Каменната зала в Балчик; в Арт център „Панайот Пипков" в Плевен и др.

Критиците им предричат бляскаво бъдеще, след като още при старта си печелят първа награда на XX Guitar Art Festival, 2019 в Белград (Сърбия) в категория за камерна музика; първа награда на XXIII Международен конкурс „Марин Големинов" в Кюстендил; първа награда на Naissus Guitar Festival, 2019 в Ниш (Сърбия). През декември 2019 г. Квартетът е награден от ръководството на Художествения факултет на Университета в Ниш за изключителни успехи. Възходящата им кариера, младостта и таланта им провокират различните радио и телевизионни предавания  в Сърбия да ги канят като гости в различни медии.

В програмата тази вечер ценителите ще чуят:

Братислав Златкович - Танго за теб

Пьотр Илич Чайковски - Валс на цветята

Традиционна македонска народна песен ( аранж. на Майа Радованлижа )

Братислав Златкович - Нощ в Палилула

Пауло Белинати - Baiao de Gude

Шигеро Матцуока - Samba de Viento

Кларис Асад – Bluezilian

Йохан Пахелбел - ,,Loose“ Canon in D (аrr. LAGQ & 4G’s)

c