Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Хумус – хранителната паста, която си има свой Международен ден

13 май е Международен ден на хумуса. Той се превръща в ежегодно събитие, което се отбелязва на този ден и е организирано от Бен Ланг и Мириам Йънг на маратон в Тел Авив през 2012 г.

На този ден хората се насърчават да ядат хумус, да организират или участват в събития, организирани по повод на датата. В последните години този празник е бил отбелязван от стотици хиляди хора, които споделят в социалните си профили снимки от различни краища на света как ядат хумус, пише БГНЕС. Ето и няколко любопитни факти за него.

Хумусът е много популярна храна в Близкия изток. Съдържа манган, който се бори със свободните радикали. Съдържа фолиева киселина. Основната съставка е нахутът, който е с високо съдържание на протеини. От друга страна, съдържа тахан, който представлява паста от сусам.

Нахутът не съдържа холестерол и е хит сред вегетарианците. Съдържа Омега 3, желязо, мед, аминокиселини. Консумацията на нахут и хумус сред жени, дава на организма 52% повече фибри, 13% полиненаситени мазнини и 20% по-малко захари в сравнение с други хора. Талията на феновете на тази разядка е 8% по-малко от на другите хора. Подходящ е за диабетици.

Хумус е хранителна паста, направена от нахут и тахан (сусамов) с овкусители като зехтин, чесън, червен пипер и лимонов сок. Ястието е извънредно популярно в целия Близък изток сред всички групи население.

Хумусът често се гарнира с гъби, магданоз, червен пипер, кедрови ядки, домати, краставици, тънко нарязан лук или нахут на зърна и се полива със зехтин преди сервиране. Той по традиция се гребе с тънък хляб, но днес нараства популярността на използването му с царевичен чипс в страните извън Близкия изток.

Хумусът е сравнително евтин за приготвяне със сух или консервиран нахут. Сухият нахут обикновено се накисва във вода за една нощ, след което се вари час или повече. Може да се свари и в тенджера под налягане без предварително накисване. Свареният или консервиран нахут се смила в подходящ кухненски уред или на ръка със зехтин, лимонов сок и сусамов тахан. Една малка част от водата, в която нахутът е врял, може да се добави, за да се получи желаната консистенция. Могат да се добавят чесън, сол, магданоз, лук, кимион и сладък или лютив червен пипер. За по-гладка текстура кожите на нахута могат да се отстранят с използването на цедка.

c