Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Предстои Нощта на литературата – вижте читателските гнезда и участниците в Добрич

Добрич се включва в юбилейната десета Нощ на литературата, която ще се проведе днес. И тази година ще бъде представена съвременна европейска литература в нови български преводи.

Избрани откъси от европейската литературна сцена ще разкрият магията на словото. Началото в Добрич е в 17.00 часа, като един откъс ще се повтаря във всяко от гнездата до 20.30 часа. Така публиката ще пътешества из града и ще може да посети различни места за четене. Предвид ограниченото време и различните читателски гнезда от Общината препоръчват всеки предварително да се запознае с откъсите, четците и местата, за да набележи своя маршрут. Четенията ще започват на всеки половин час с продължителност около 15 минути, за да има време и за придвижване.

Първо читателско гнездо: Регионална библиотека „Дора Габе“

           Заглавие: „Нарисува за децата Вадим Лазаркевич“ / Автор: Зорница Христова, България 

Поколения деца са отраснали с книгите, илюстрирани от Вадим Лазаркевич – художника вълшебник. „Работна Мецана“, „Гъбарко“, „Веселите футболисти“ – това са част от емблематичните заглавия, изрисувани с обич и внимание от Лазаркевич. По случай 125-годишнината от рождението на Лазаркевич издателство „Точица“ се заема с нелеката задача да издири информация от архивите и да разкаже на малки и големи за живота му. Резултатът е налице. Зорница Христова повежда читателите на любопитно и неочаквано пътешествие из живота и картините, които „Нарисува за децата Вадим Лазаркевич“.

           Четец:  Мирослава Демирева – актьор в Държавен куклен театър „Дора Габе“, една от любимките на добричките деца.

Второ читателско гнездо: Дом-паметник „Йордан Йовков“

           Заглавие:  „Преображения“ / Автор:  Владимир Мартиновски, Република Северна Македония

В поредицата „Модерна европейска лира“ на издателство „Ерго“ вече излезе от печат книгата с избрано на македонския поет Владимир Мартиновски „Преображения“. Авторът е модерен, концептуален автор – всяка негова книга е подчинена на определена концепция и е дълбоко премислена. Поезията му е ерудитска, естетска и същевременно леснодостъпна. Тя е богата на теми и идеи, в нея съжителстват парадоксалното, необичайното и обикновеното, екзистенциалното и интимното, необхватното и дребното, метафизичното и предметното... Освен това тя е богата и на експерименти в областта на езика и на графиката и структурата на стиха.

           Четец: Петранка Божкова – журналистка, поетеса.

Трето читателско гнездо: Музей в Градски парк „Свети Георги“

           Заглавие:  „Кварталът“ / Автор: Гонсамо М. Тавареш, Португалия

В „Кварталът“ са представени десет обитатели. Всички носят имената на известни творци. С препратки към стила, умонастроенията и поведението на реалните съименници Гонсало М. Тавареш изразява с хумор и ирония, понякога горчива, своето виждане за парадоксите и абсурда в съвременния свят. Множеството интертекстуални връзки и алюзии доставят допълнително удоволствие при внимателно четене на привидно леките и забавни повествования. „Също като селото на Астерикс, кварталът е място, където се прави опит за отпор срещу навлизането на варварството“, казва авторът.

           Четец: Кристина Димитрова  – социолог по образование, работи като социален педагог вече повече от 20 години в първата социална услуга в Добрич – Център за социална рехабилитация и интеграция.

Четенето ще открият кметът на Добрич Йордан Йорданов и членове на кметския екип.

c