Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

В Кранево готови да блокират международен път заради липса на подкрепа от Общината

Събрание на жителите на Кранево инициира кметът на курортното селище Румен Николов. Причината – недоволство от окаяното състояние на селото и от неангажираността на общината в Балчик с проблемите.

Срещата ще се състои от 17.00 часа в петък – 14 май,  в двора на кметството, съобщи за Про Нюз Добрич Николов. „Ще обясня на хората защо в Кранево нещата не се случват в началото на туристическия сезон, защо е толкова мръсно и улиците са разбити. Не се спазват обещанията на Общинския съвет и кмета, че ще помагат. Не се отпускат финансови средства, не се инвестира в инфраструктурата. Искаме Кранево да получава реципрочни средства на това, което внася в общинската хазна“, посочи кметът.

Той заяви, че ако не се вземат адекватни мерки преди сезона и ако получи подкрепата на краневци и бизнеса, ще организира гражданско неподчинение и затваряне на главния път Балчик – Каварна, част от междурародния път ГКПП Дуранкулак - ГКПП Малко Търново.

„Няколко докладни съм написал до Общината за нерегламентирани сметища, във връзка с предписания на РИОСВ, но те не са почистени. Нямаме нови съдове за смет, въпреки че Общината проведе обществена поръчка и такива са доставени. С години не са изкърпени дупки по улиците. Дори 10 квадрата асфалт не са положени за 4 години в селото“, казва Николов.

В Кранево имало обществено напрежение заради проблемите. Навръх Великден пред дома на кмета се събрали 10-15 души - млади хора, които протестирали заради окаяното състояние на селото. Затова Николов решил да организира събрание.

„Селото е основен донор на общинската хазна с 2,5-3 милиона лева годишно от местни данъци, курортни такси, строителни разрешения и др. А от началото на годината до този момент са ми дали само 200 лева да напръскам гробищния парк. Само от местни данъци и такси Кранево внася 1,3 млн. лв. в община Балчик, а получава като услуга сметопочистване за около 80 000 лева. Няма метачи по договора с фирмата. Цялото село е мръсно, а очакваме сравнително приличен сезон и около 15 000 туристи. Най-калпавата улица в ромската махала в град Балчик е по-хубава от най-здравата улица на Кранево“, коментира Николов.

700 души по списък са жители на Кранево,  но там постоянно живеят над 1200, а през лятото с туристите населението в селото стигало до 20 000  души.

600 000 лева на година е приносът на Кранево в общинската хазна, а не колкото казва Николов, контрира кметът на Община Балчик Николай Ангелов.

„За 2020 година в Общината са влезли 800 000 лева от туристически данък, при план 2 милиона, като най-много са от курорта Албена. Предвиждахме, ако има достатъчно постъпления от туристически данък, те да бъдат инвестирани в Кранево. Но парите ги няма, криза е. В общинския бюджет нямаме почти никакви предвидени собствени средства за инвестиране. Собствените приходи на Община Балчик, за разлика от други общини, формират по-голямата част от бюджета. А ние имаме намаление с 2,3 милиона лева на собствените приходи през 2020 година, в сравнение с 2019-а. Затова предприемаме всякакви мерки за ограничаване на разходите. Но някои хора решават в този момент, че ние трябва да инвестираме милиони в улиците в Кранево. Това е някакъв максимализъм, не се прави реален анализ на обстановката“, коментира Ангелов. Той обясни, че миналата година са направени съкращения на персонал и в момента в Кранево са останали двама от четиримата чистачи, които според него са достатъчни. Тази година е предвидена и цялостна рехабилитация на пътя Рогачево – Кранево с целеви средства.

„Проблемът е, че село Кранево не е допустимо за инвестиции и финансиране селище по Програмата за развитие на селските райони, защото е курортно. В този програмен период Общината разчита на тази програма, но не можем да инвестираме европейски средства в Кранево. Всичко, което е направено в Балчик, е по европейски проекти“, подчерта Ангелов.

Той увери, че нерегламентираните сметища ще бъдат почистени с общинския булдозер.

Ангелов обясни, че от 2019 година с решение на Общинския съвет шест села, между които и Кранево, вече не са второстепенни разпоредители със средства. Преди те са разполагали със собствен бюджет, но вече не, заради намалението на приходите.

Снимка: фейсбук, „За Кранево“

c