Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Д-р Хасан Адемов, ДПС: Парламентът отново предизвика интерес към работата си

Д-р Хасан Адемов, народен представител от ДПС, избран от Добричкия многомандатен избирателен район, коментира пред Про Нюз Добрич 45-ото Народно събрание, което с указ на президента Румен Радев от днес се разпуска от 12 май:

Д-р Адемов, Вие сте депутатът от област Добрич с най-голям парламентарен опит. Според Вас какво успя и какво не успя да свърши 45-ото Народно събрание? С какво то ще бъде запомнено?

С краткия си живот – само 9 заседания. Това, което успя да направи, е промяната единствено и само в Изборния кодекс. Стана ясно, че нито една от политическите партии не разговаря с другите. А за всички беше ясно, че трябва да има коалиционна култура, защото без коалиции няма как да има стабилно управление. Самият ход на живота на това Народно събрание показа, че без диалог няма как да има правителство.  

Следващото нещо, което успя да направи 45-ият Парламент е, че показа на българските граждани, че Народното събрание може да е по-интересно, отколкото в последните 12 години, когато българският парламент беше на практика обезличен. Министър-председателят отказваше да дойде в Народното събрание, заседанията бяха предопределени от решенията, които се вземаха на друго място, а НС само слагаше „мокър печат“ на решенията, които се вземаха в Министерски съвет. От тази гледна точка Народното събрание предизвика наново, след първите бурни години на демокрацията, интерес към  собствената си работа. Това е едно от малкото предимства на 45-ия Парламент.

Какво успя да направи?

В Изборния кодекс има няколко много важни промени. Някои от тях, разбира се, са спорни като машинното гласуване, въведено във всички секции с над 300 избиратели. Но, това, което се случи с отпадането на ограничението за 35 секции за страните, извън Европейския съюз, е решение в правилната посока. Защото по Конституция всички български граждани имат равни избирателни права и трябва да имат възможност да ги упражнят.

А, иначе, тези шумно рекламирани комисии за ревизия, на практика, трудно могат да стигнат до някакъв по-сериозен финал. С изключение на това, че страхът от управляващите от ГЕРБ на практика вече не съществува. На 4 април избирателят ясно заяви, въпреки че постави ГЕРБ на първо място, не даде възможност да състави управленска коалиция. А т.нар. нови партии на протеста, на тях отново не беше дадена възможността да съставят кабинет, но им каза в прав текст – може да съставите правителство, ако преговаряте, ако разговаряте помежду си за политики, а не да търсите това, което ви разделя. Защото най-лесно може да се намери това, което разделя политиците. По-трудно е да се намери това, което ги обединява. Т.е. в този парламент липсваше съзиданието.

Ако правилно Ви разбирам, България трябваше да премине през това…

Избирателят е заложил само на така очакваната промяна. Защото през последните 12 години по една голяма част от показателите, България е на последно място в ЕС, въпреки усилията за повишаване на доходите. Особено през последната година на практика нищо по-сериозно не се случи, за да можем да излезем от последните нива на класациите в ЕС – по доходи, по обща смъртност, по заболеваемост от социално значими заболявания… Всичко това наклони везните към това да се търси промяна. Но тази промяна при всички положения ще се случи.

Каква е Вашата диагноза за състоянието на България в този момент?

Ситуацията е изключително трудна в контекста на пандемията и отражението й върху всички политики – икономическа, социална. Затова трябваше да има правителство. Дори и правителство с кратък мандат можеше да свърши по-добра работа, отколкото служебен кабинет и предсрочни парламентарни избори. Ако беше съставено програмно правителство, за което ние от ДПС настоявахме още от миналата година, което да изпълни пет неща заложени предварително и след това да се разпусне. Защото, сега е необходима актуализация на бюджета. Не могат да се преизчислят пенсиите, както настояват от БСП. Те искаха нещо, което няма как да се случи, защото в бюджета тези пари ги няма.

Социалните обещания в предизборна ситуация, в която се намира българското общество в момента, не трябва да бъдат доминиращи. А трябва да си дадем ясна сметка, че в предизборна ситуация доминират популизмът, идеята за търсене на идентичност в т.ч. и чрез социални мерки, без да е ясно кой ще плаща за това.

Вашата прогноза, възможно ли е да стигнем до избори без край?

Всичко е възможно. Виждате какво става в Израел, в Белгия. Но ситуацията в момента в България, а и не само, предполага съставянето и то бързо на правителство, което да се заеме с проблемите, а не да се върти в този порочен кръг на „избори до дупка“, защото те ще усложнят още повече ситуацията в страната.

c