Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Извършват основен ремонт на читалището в с. Дъбовик за над 300 000 лева

 Обществена поръчка за основен ремонт на музейна сбирка и читалище "Дора Габе 1940” в с. Дъбовик обяви Община Генерал Тошево. Той ще бъде извършен по проект: „Развитие и популяризиране на общото наследство“ по Съвместна оперативна програма „Черноморски басейн 2014-2020“. Прогнозната стойност на поръчката е 311 468.60 лева.

Дейностите включват основен ремонт и обновяване на сградата на читалище "Дора Габе" 1940, внедряване на мерки за енергийна ефективност, най-малко клас на енергопотребление „С“, подобряване на експлоатационните условия и дълготрайност на сградата и ремонт на прилежащите пространства около нея.

Народно читалище „Дора Габе 1940” е построено през 1959 г. Намира се в центъра на селото, в непосредствена близост до кметството. Сградата е масивна, двуетажна, със стоманобетонови колони и греди и дървени подови конструкции-гредоред. Тя съвместява няколко обществени  дейности: зрителна зала за концерти, театри и събрания, библиотека и  музей. Обликът на сградата и на интериора й са характерни за  архитектурата на 60-те години на ХХ  в. В интериора са използвани масивни дървени врати и прозорци, ламперии от естествени дървени материали, настилки от дърво и др. Прави впечатление множеството  декорации. Екстериорът е решен с мазилки, декоративни рамки около  прозорците, цокълна част от мита мозайка, покривното покритие е с керамични керемиди.

Крайният срок за подаване на офертите е 2 юни.

снимка: Областна администрация - Добрич

c