Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Браншовик от Добрич: Каквото и да направи служебният министър на туризма, ще бъде закъсняло

Председателят на регионалната структура на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Димитър Димитров коментира за Про Нюз Добрич предложението на БХРА служебен министър на туризма да стане председателят на Асоциацията Георги Щерев, срещу което последваха реакции от сдружения на заведенията. Димитров смята, че случаят се политизира.

 „Предложението на БХРА е да се издигне човек, който да бъде полезен на бранша, но веднага последва реакция на ресторантьорите. Би трябвало браншът да не бъде политически настроен, а да се мисли преди всичко за бизнеса. Явно обаче има политически пристрастия, а би трябвало ние преди всичко да си гледаме работата и качеството на обслужване. Това е служебен кабинет, който няма да просъществува дълго. За нас сезонът почти е изтърван. Каквото и да направи новият министър, всичко е закъсняло. По-скоро ни вълнува след изборите новото правителство. Ние много време се борихме да има отделно министерство на туризма, дано да не се окаже, че борбата ни е била напразно. Защото е известно, че туризмът формира сериозен дял в брутния вътрешен продукт на страната“, заяви Димитър Димитров.

Освен името на Георги Щерев, в интернет пространството за ведомството се спрягат още имената на Стела Балтова, която беше служебен министър на туризма в правителството на Огнян Герджиков, както и на депутата от БСП Христо Проданов.

По думите на Димитров час по-скоро трябва да влязат в действие зелените сертификати. Другото, което в най-кратки срокове трябва да се направи, са разговори с Русия и Румъния за техните туристи и засилване на туристическата реклама на страната ни.

Предвид разнопосочната информация за спиране на туристическите чартъри от Русия, Димитров каза, че в бранша се говори, че това важи само за месец май и не е ясно какво ще се случи през летните месеци. „Ние по-скоро гадаем, защото официално не се обявява“, посочи Димитров.

Слабо върви ваксинацията на персонала в туризма в област Добрич. Едва около 80 души персонал в туризма в област Добрич са се имунизирали към момента срещу коронавирус, докато предварителните заявки бяха за около 320 души, каза още Димитров. Това той е разбрал от контактите си със свои колеги – членове на БХРА. Тук не са включени работещите в Албена, където има собствен ваксинационен център.

„Проблем е, че голяма част от персонала отказва да се имунизира, но това си е тяхно право. Изтъкват се различни причини – заболявания, липса на предпочитаната ваксина. Притесняваме се обаче, че ако в средата на сезона хората се разболеят, няма да имаме с кого да работим. Все пак има време, уверенията са, че ще има достатъчно ваксини, дано хората да си изберат“, изтъкна Димитров.

c