Водещи новини - дясно Здраве Общество

НВЩ: Смесване на анти-ковид ваксини може да се извърши 12 седмици след първа доза

“С Националния ваксинационен щаб разгледахме казуса с хората, които не искат да си поставят втора доза от препарата,. Взехме решение да бъде поставяна втора доза от РНК ваксина след 84-я ден, тоест когато приключи по кратка характеристика периода за поставянето на втора доза от аденовирусната ваксина”. Това заяви в студиото по NOVA директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

“Официалната препоръка нa ЕМА и на Изпълнителната агенция по лекарствата е да се следва кратката характеристика на ваксината нa AstraZeneca”, подчерта той и допълни, че през следващите седмици предстои да бъдат оповестени изследвания, които да покажат какъв е ефектът от подобно смесване на ваксини. 

Производителите на ваксини провеждат и изпитвания дали ще е необходима и трета доза от ваксината, за по-голяма защита срещу COVID-19.

„Най-рано в края на годината се очаква да бъде необходимо поставянето на подобна трета доза. Все още предстои да се изясни дали тя ще е многовалентна – тоест да съдържа много разновидности на COVID-19  или да съдържа само най-актуалния към момента щам”, заяви Кирилов. 

“Надявам се след трайната тенденция на намаляване на новите случаи и хоспитализираните – ни предстоят по-спокойни месеци”, изрази надежда той.

Отново 22 нови случая на COVID-19 от област Добрич, с 657 по-малко от вчера са в страната

По отношение на ваксинирането на деца срещу COVID-19 той посочи, че Pfizer вече е предоставил данни за клинични изследвания на ваксини при лица между 12 и 17-годишна възраст. „В момента Ема извършва оценка на тези данни, като се очаква становището да бъде готово след средата на месец юни. Тогава ЕК ще може да направи промяна в кратката характеристика на медикамента, за да може той да бъде прилаган за тази възрастова група. Moderna също предстои да предостави подобни данни”, посочи той.

По думите му недоверието на голяма част от българите по отношение на ваксинацията е преодоляно с информационната кампания, която е проведена по отношение на имунизациите. „Наблюдава се повишен интерес към ваксините, който постепенно нарасна от миналия октомври”, заяви Кирилов и допълни: „Безпрецедентен е интересът към темата и това ни задължава да подходим отговорно към този процес. Трябва да продължим да убеждаваме хората в ползите от ваксинацията”.

„До края на май от четирите разрешени ваксини очакваме около 2 млн. дози, а до края на юни – 2,5 млн. дози. Ваксината на Pfizer ще е с най-голям брой дози. РНК ваксините ще имат най-голям дял, ако производителите изпълнят ангажиментите си”, категоричен е директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Богдан Кирилов – кадър NOVA
Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *